Assalamualaikum semua..
Uols masak apa untuk makan tengahari ni..?
maklong masak lemak pucuk ubi campur fucuk.. ikan tahu masak taucu.. dan sambal belacan.. simpel kan.. pucuk ubi tu yang maklong ambik dari kampung hari tu.. ikan pun yang maklong beli kat pasar pasir penambang
Resepi untuk masak lemak putih pucu ubi ni pun maklong rasa senang sangat.. tapi maklong tulis jugaklah.. mana tahu ada yang baru nak belajar masak macam maklong muda2 dulu kan..
Bahan:
2 mangkuk pucuk ubi yang telah direbus
2 keping fucuk.. patahkan kecil2.. rendam hingga lembut
1/2kg santan pekat
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
segenggam ikan bilis*
sedikit belacan*
garam & aji
Cara:
tumbuk bahan bertanda (*).. panaskan air bersama bahan tumbuk hingga menggelegak..
masukkan pucuk ubi.. fucuk.. garam dan aji..
kecilkan api.. masukkan pula santan pekat tadi..
kacau perlahan2 hingga santan menggelegak..
tutup api.. sedia untuk dihidang..
Resepi untuk ikan masak taucu ni uols jenguklah DISINI.. sama je.. cuma ikannya yang berbeza.. ikan tahu ni ada orang sebut ikan aji2.. ikan saaangat lembut dan sedap bagi tekak maklong..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
8 comments:
mintak sikit nak buat buka puasa boleh Mak Long? :)
Salam Maklong...
Bestnya menu cam gini...kalau ada sambal belacan...ikan goreng ke ikan masin ke...wah! kechur la pulak...:)
Ixora.. boleh2.. pucuk ubi banyak lagi ni.. tapi ikan dah habis.. hehehe
w.salam cek..
sambal belacan mestilah ada.. cuma tak nak tayang kat sini.. nanti cek terliur.. hehehe..
assalamualaikum maklong,
sedapnya masak pucuk ubi...lain kali masak lebih2 ye, bagi amie semangkuk... he he amie buat telur dadar, sambal belacan ngan ikan kering kukus... kan cantik duduk bersama sayur lemak pucuk ubi...hi hi hi
w.salam amie..
memang sedap sangat.. sebab dah lama tak masak macam ni..
wahhh.. memang kena sangatlah dengan ikan kering dan sambal belacan tu..
Assalamulaikum Maklong
pucuk ubi tersangatlah sedap kalau dimakan dengan sambal mangga atau belacan ada pulak ikan kering, kecur ni maklongggg. tersangatlah nak pengsan kalau makan... hihihi. lauk2 kampung ni tak lapok ditelan zaman. sentiasa dihati kannn
w.salam CT..
betul3.. maklong sekarang teringin nak masak gulai nangka pulak.. tapi, kena tangguh sikit.. sebab asyik lemak2 je.. riso juge maklong.. hehehe..
Post a Comment