Blogger Layouts

Followers

Wednesday, May 4, 2011

Pajeri Terung Panjang


Lamanya maklong tak masak pajeri ni.. ada 5 atau 6 tahun rasanya.. dulu2 kan maklong tak suka masak masakkan yang leceh2 ni.. kira yang terpaksa dok dapur lama2.. bila dah tua, rasa tak kesah pulak..

Pagi tadi maklong ikut menantu maklong yang nak hantar diana pergi kerja.. tapi, maklong singgah NSK.. sebab kat peti maklong dah tak ada sayur.. maklong ternampak terung panjang yang tak berapa panjang ni segar2 pulak tu.. maklong pun pilih dalam 10 biji.. beratnya 1 kg je.. maklong beli lobak putih dan cili merah..



Resepi pajeri ni maklong dapat dari jiran maklong masa kat felda dulu2.. kak salmah namanya yang memang pakar bab masak memasak ni..

Bahan:
1 kg terung panjang belah 2, dan belah lagi jangan sampai putus
1 cawan santan
3 sudu kerisik
3 sudu cili kisar
5 sudu serbuk kari ikan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu udang kering*
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
air asam jawa
garam & aji
gula

Cara:
tumbuk bahan bartanda (*) tumiskan hingga kekuningan.. bersama bunga lawang dan kayu manis..
masukkan cili kisar dan serbuk kari.. tumiskan lagi hingga naik minyak..
masukkan santan dan kerisik.. tanbah air jika perlu..
masukkan air asam jawa.. garam.. aji.. dan gula secukup rasa..
akhir sekali masukkan terung.. masak hingga lembut..
sedia untuk dihidang..

9 comments:

CT Delima said...

Assalamulaikum maklong


lauk pembuka selera ni. Tapi ct kalau makan terung ada slow sikit lah... hihihi. bole ganti dengan sayur lain tak maklong.. hihihi

Along Maklong said...

W.salam CT..
ganti dengan nenas pun sodap.. hehehe
ada jiran maklong dulu, kalau masak pajeri nenas bubuh kerang.. sedapppp..!! kuahnya cairkan sikit.. pergghh.. mabeles ko..

cik cek said...

Salam maklong....

Wah! bestnya paceri terung ni...suka makan tapi jarang2 buat....he he...nak mintak kat maklong jelah....bolehkan maklong...

Maklong...tadi kan ...mak long ada letak komen kat new entry cek..nasi goreng daging....pas tu kan...cek republish semula entry tu ...jadi komen maklong tak de dah kat situ...sebab cek buat yang lain...sebab gambo dia tak kuar dlm recent post...sorry eek maklong...komen tu bukan cek delete...sorry eek maklong....

Along Maklong said...

W.salam Cek..

memang best.. tapi nak buat tu cukuplah malas.. sekali buat sekuali ko.. hehe.. boleh2.. tapi, tinggal kuah je..

ooo.. patutlah komen maklong hilang.. takpe2.. tak de hallah.. masalah kecik je yu.. :))

nuwairani ismail said...

wah!! pajeri ni feveret org yg di sapporo sana...nk kene blaja buat jg ni

Along Maklong said...

lah ye ke..?
kalau macam tu kena belajar sampai lulus..
bagi dia menjilat pinggan bila makan nanti..
hehehe..

IXORAROXI said...

lawo nampak pajeri Maklong tu, rasapun sure sedap tu :)

Along Maklong said...

Ixora.. terima kasih..
bagi maklong rasanya agak sedap jugaklah..
cuma, terungnya tu.. kalau boleh pilih terung yang panjang betul.. rasanya lebih manis..

Anonymous said...

Salam maklong.....wahhhh terpikat saya cara maklong spikan resipi......esok saya akan masak menu yg maklong sediakan khas utk isteri tersayang.....