Blogger Layouts

Followers

Wednesday, May 4, 2011

Ikan Kuku

Assalamualaikum semua..
Maklong pagi tadi pergi NSK.. ingat nak beli sayur je.. tapi bila maklong terpandang ikan ni yang nampak segar je.. maklong terus tanya kat budak tukang timbang ikan kat situ.. nama ikan tu.. mereka kata ikan kuku..

Nilah pertama kali maklong dengar nama ikan kuku.. 1 kg harganya cuma rm3.90.. maklong toleh kanan kiri.. nak tanya kat sapa2 yang tahu tentang ikan ni.. masak apa sedap.. tapi macam biasalah.. kalau pagi2 ni NSK tak berapa ada orang.. maklong pun pilih 4 ekor ikan ni.. timbang2 1kg lebih.. harganya rm4 lebih je..

Mula2 maklong ingat nak masak best sikit.. sambal ke sweet sour ke.. maklong siang ikan tu dan terus goreng.. mak aih..!! kerasnya ikan ni.. rasa boleh tahan.. sedap jugaklah.. maklong letak je kat pinggan.. tak jadi nak masak apa.. anak2 maklong pakat cubit sorang sikit.. tapi, paklong kata sedap.. dia sorang habis sekor..


Ikan kuku.. sisiknya susah nak buang.. kena sabar menyiangnya..
rupanya macam ikan best je.. tipah tertipu.. eh eh.. entah2 maklong yang tak reti nak masak kan.. ada sapa2 boleh tunjuk ajar..


Ikan kuku yang telah digoreng.. rupa comel.. dagingnya jelas segar.. tapi keras sikit.. indah rupa dari rasa.. hehe..
lepas ni takmo beli lagi..

14 comments:

IXORAROXI said...

Alhamdulillah walau tak sesedap mana, masih ada rezeki nak makan ikan hari ni kan Maklong..cicah sambal belacanlah, mesti berdesup peginya :)

nuwairani ismail said...

keras mcm kerapu ke? kalau isi keras, selalu org buat sup, singgang @ stim. x pernah jumpa plak ikan ni. murah plak tu.

aesh came said...

hehe x pernah lagi jumpe ikan nih.. keras ke? mcm ni x mau try la..patah gigi nanti..

Along Maklong said...

Ixora..
betullah kan kena bersyukur kan..
anak maklong cicah sambal tempoyak.. berasap2 mulut.. hehehe..

Along Maklong said...

nani..
keras lagi dari kerapu..
makcik rasa pun sesuai dibuat sup
makcik pun 1st time jumpa ni..

Along Maklong said...

aesh.. hahaha..
taklah sampai patah gigi kalau makan ni..
cuma keras sikit je.. :)

CT Delima said...

Assalamulaikum maklong

selamat pagi..ni pun first time dengar ikan kuku. tu hari telor mayung.. hehehe. Maklong nya resipi semua yg pelik2 tapi benar..hahaha

Rasanya ikan ni kalau masak singgang sedap kot, tak tahu lah saje jer beri pendapat :D

Along Maklong said...

W.salam CT..

morning.. hehe.. maklong pun 1st time jumpa.. semenjak dua menjak ni maklong memang suka mencuba.. tu yang jadi pelik2..

nanti kalau maklong jumpa ikan ni maklong cuba masak yang rebus2.. kut2 boleh lembut.. :)

MakNgah said...

ku ku ku
ikan isi keras try bikin pekasam la kot..

Along Maklong said...

ke ke ke..
husshh.. manalah aku reti eat pekasam..
makan retilah.. hehehe..

Along Maklong said...

timah.. aku ni merapu apa ni..
eat tu buat.. (pembetulan)

MakNgah said...

hantam saja la Eda oi, sy faham punya....
nntlah ada masa kalo rajin sy nk try buat pekasam, cari ikan nilah, dlu sy ada tgok ada org juai pekasam guna ikan temenung ja

Anonymous said...

salam,nak berikan sedikit pendapat,ini bukan ikan kuku...2 macam ikan kerong,ikan kuku sedap isinya dan lembut

Unknown said...

assalamualaikum...ye betul tu maklong...ini bukan ikan kuku...ni namanya ikan kerong...mmg liat n keras sikit...sebab tu harga dia murah sikit...klu ikan kuku mmeng lembutn sedap tapi mahal sikit la...