Blogger Layouts

Followers

Monday, May 23, 2011

Lobak Putih Masak Tumis Air

Assalamualaikum semua..

Ni adalah menu tengahari maklong.. lobak ni dah lama dok dalam peti ais maklong.. baru hari ni teringat nak masak.. teringat resepi kakjee.. tu yang maklong beli lobak ni dan nak cuba masak.. maklong tak pernah masak sayur ni sebelum ni..

Bila dah siap masak.. rasanya ok jugak.. 2 biji maklong masak habis licin.. tapi kena ada ikan goreng dan sambal belacan.. baru kena..



Resepi untuk masak ni pun mudah juga..

Bahan:
2 biji lobak putih.. buang kulit potong nipis
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
sedikit ikan bilis
garam & aji
1 sudu lada hitam

Cara:
panaskan minyak.. tumiskan bahan hiris dan ikan bilis hingga kekuningan..
masukkan air secukupnya.. bila dah mendidih masukkan lobak..
masukkan garam.. aji.. dan lada hitam..
masak hingga lobak menjadi lembut..
tutup api.. sedia untuk dihidang..

23 comments:

IXORAROXI said...

amboiiii berdiet ke Maklong :D

Along Maklong said...

xdenya.. nak diet2 ni..
diet untuk sehat.. yelah..
diet untuk kurus dah malas rasanya.. huhu..

nuwairani ismail said...

ini kalau tambah ikan masin ke, adus...sedapnya!

Citarasa Rinduan said...

ayu ada teringat pesan kawan..lobak putih bagus utk penghadaman...
molek utk anak2


PS; maklong, kalau masak cara maklong. mmg sesuai utk en zalie.. ditambah daun sop.. bagus utk turunkan darah tinggi

Along Maklong said...

nani..

ikan masin banyak kat peti.. dari kenungau.. sabah.. besan makcik kirim..

tapi makcik makan dengan telur masin.. sedap jugak..

Along Maklong said...

Ayu..
terima kasih bagi info tu.. lepas ni maklong mesti selalu masak lobak ni.. maklong memang dah suka sayur ni.. dengar pulak ada khasiatnya.. lagilah suka..!!

Sue's said...

Saya pun x pernah makan gak lobak putih ni... kata orang, gulai dengan daging sedap jugak...

ShashaCatering said...

Rupanya lobak ni banyak khasiatnya kan. Saya ada 1 resipi lobak, tapi lobak merah. Macam2 khasiat dia. Jemputlah ke blog saya kalau sudi ;)

MulutPayau said...

Saya tak parnah makan lobak putih...emak sllu makan..ktanya baik utk kesihatan...
Tapi bila tgk rsepi rngkas Maklong ni..rasanya lepas ni boleh cuba buat..

Along Maklong said...

sue..
ye ke..? nanti bila bolehlah maklong cuba..

Along Maklong said...

shasha..
maklong pun baru tahu jugak..
mak mentua maklong kata boleh banyakkan air susu.. kira baik untuk ibu2 yang menyusukan anak..
ok.. maklong akan follow.. hehehe..

Along Maklong said...

mp.. cubalah..
maklong pun baru ni cuba sebab tengok kak jee masak.. tak sangka sedap juga..

aeshcame said...

simplesayur ni..bagus2 thanks share..boleh try msk ni..x susah kan..insyaAllah..hehehe~

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam, terima kasih kerna sudi singgah & follow BSB....Saya tak pernah lagi try lobak putih nie..tapi saya rasa masakan yg simple dan berkhasiat.

Along Maklong said...

aeshcame..
simpel.. mudah.. murah.. berkhasiat..
cepat disediakan.. hihihi..

Along Maklong said...

bsb..
selamat mencuba..!!

cik cek said...

Maklong...cek tak penah masak lagi lobak putih...tapi penah minum air kisar lobak putih ni...rasa dan bau dia mak ai....fuhhhh....tak larat nak minum rasanya masa tu...kata org elok utk bersihkan pundi kencing...jadi minum jugakla ...walau pun terkulat2 nak menelannya....he he :)

Scarlett O'Hara said...

Sedapnya!!!Slurrrppppp!!!!

Along Maklong said...

cek..
banyak jugak khasiat lobak ni rupanya.. alhamdulillah kita dapat share.. kalau tak, sampai bila2 pun tak tahu kan..
lobak ni bila dah dimasak rasanya oklah.. kira boleh telanlah.. :D

Along Maklong said...

scarlett..
memang sedap.. nanti trylah sekali2.. :)

deqlis said...

deqlis pun nk masak lobak putih nie...tetiba teringin..semalam beli lobaknya..hehe

Anonymous said...

Masak goreng ngan pria pun best jg.

Anonymous said...

Saya bru je sdh goreng pria cmpur lobak putih.. Masuk telor 1bji n santan ckit..seedaap sgt2.