Blogger Layouts

Followers

Tuesday, May 17, 2011

Tempe Goreng

Malam ni maklong rasa malas nak makan malam.. maklong teringat tempe yang maklong beli pagi tadi.. lagi pun.. sahabat makalong yang nun jauh diutara tanah air ni pun ada buat n3 saya suka tempe..


Tempe goreng ni da orang suka makan dengan sambal kicap.. maklong pulak suka makan macam tu je.. baru dapat rasa tempenya.. paklong pulak suka yang digoreng dengan tepung.. maklong suka goreng macam tu je.. boh garam & aji sikit je.. perrgghh.. sedapnya..!!!! kalah KFC ko..



Kat pasar borong selayang ni.. ada macam2 jenis tempe.. ada yang dibungkus dengan daun pisang dan ada yang dibungkus dengan plastik.. yang dibungkus dengan plstik ada 2 macam.. 1 jenis kacangnya agak keras.. maklong suka yang satu lagi.. kacangnya lembut je..

Masa maklong baru kawin dengan arwah suami maklong dulu.. maklong baru cuba2 makan tempe.. sebab mak mentua maklong tokeh tempe secara kecil2an.. maklong selalu juga tolong mak mentua maklong bungkus tempe.. dan tahu juga cara2 nak buat.. tapi setakat ni maklong lebih suka beli.. dan tak pernah cuba nak buat pun.. sebab harga tempe masih sangat murah.. 1 keping 50sen je..

10 comments:

IXORAROXI said...

Saya pun suka bebenor tempe ni, saya boelh makan tempe untuk sarapan, makan tengahari dan malam, tak yah nasi pun tak per, kenyang

Along Maklong said...

samalah kita.. tak kira masa dan tak kira masak apa.. asalkan tempe mesti suka..:D

MakNgah said...

weh mana da tempe lima kupang, sini tempe sekeping singgit dua kupang..

Qaseh chenta said...

sedapnya......
da lm xpg selayang....dulu dok blakng NSK jer,jln kaki pg pasa borong.....

Along Maklong said...

Timah..
kat sini adalah.. saiz dia 4x4 inci.. lebih kurang.. tebalnya 1 inci kurang sikit..

Along Maklong said...

Qaseh..
bestnya.. kalau dok dekat2 area belakang NSK.. nak makan apa pun senang dapat kan.. sebab dekat dengan pasar borong..

aeshcame said...

tempeh goreng sedap je..mcm mkn goreng pisang..my first time mkn pun x snagke sedap nye tempeh goreng ni..hehe

CT NoArIzAh ArIs said...

Anak dara sy suka sangat dgn tempe ni skrg ni selalu gaklah masak tempe sebab dia yg temankan sy kepasar bila nmpk tempe mestilah kena belikan untuk dia.

Along Maklong said...

aeshcame..
dah rasa baru tahu kan..
lepas tu mesti nak selalu.. lagipub tempe ni tak kurang khasiatnya.. dr. fadilah kamsah kan selalu sebut.. hehehe..

Along Maklong said...

CT..
anak2 maklong pulak.. wlupun anak jowo.. ada yang tak suka tempe.. macam2 kan.. hehehe..