Blogger Layouts

Followers

Sunday, May 22, 2011

Sawi Kontot Goreng


Pagi tadi maklong macam selalulah.. hantar anak maklong pergi kerja.. lepas tu maklong singgah NSK.. beli barang2 yang dah tak ada kat dapur.. maklong pun belilah sayur ni juga.. maklong pun tanyalah amoy yang packing sayur.. nama sayur ni.. tapi maklong tak berapa dengar.. walaupun 3 kali maklong tanya dan tiga kali juga amoy tu jawap.. apa yang maklong dengar "pak yam ke pak tam".. lain kali maklong tanya lagi ye..



Resepinya senang je..

Bahan:
1 peket sawi kontot
1/2 labu bawang holland dipotong bulat
3 ulas bawang putih diketuk
1 biji cili merah dipotong serong
segenggam udang hidup
garam & aji
1 sudu tepung jagung

Cara:
siang sayur ikut suka.. bersihkan..
panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.. bawang holland.. udang dan cili merah hingga kekuningan..
masukkan sawi.. masak hingga layu.. dam 5 minit sahaja..
masukkan garam.. aji.. dan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air..
gaul sekejap.. tutup api..
sedia untuk dihidang..

10 comments:

nuwairani ismail said...

mcm baby kailan pon ada rupenye...hm..kalo nk tgk jenis2 sayur yg pelik ni, boleh la bukak blog mak long...kt sabah ni sayur biase2 je...

Along Maklong said...

nani..
ni bukan baby kailan.. maklong kenal kalau baby kailan..
maklong memang suka beli sayur pelik2.. sebab paklong suka makan.. lagi pun.. murah.. sepeket rm1 je..

CT Delima said...

As'salam maklong

tuju terus kat sini pagi2. Harap maklong sihat2 selalu ya. Ohh dah sihat laptop ni ya... hihihi

maklong...sayur ni ct baru dengar, maklom lah 'budak2' skrg ni nama sayur pun masih tak cam lagi.. hehehe

p/s ct ada anto msj kat FB maklong tau, nnt baca eh :DD

IXORAROXI said...

banyak tu kalu, saya sorang je boleh perabis maklong :D..semoga Maklong sihat walafiat ya...teruskan bersiaran

cik cek said...

Maklong...pekabo...lama tak singgah dapo maklong rasanya...mak long sihat selau ya....

Sawi Kontot...he he...kontot pun kontotla maklong....janji sedap...dapat ratah gitu je ni pun sedap....:)

Along Maklong said...

CT..
alhamdulillah maklong sehat2 je.. harap Ct pun begitu.. pc je yang kurang sehat..

maklong dah baca msj Ct tu.. terima kasih diatas respon Ct..

Along Maklong said...

Ixora..
maklong kalau sayur bayam memang boleh habis banyak tu sorang2.. tapi kalau sawi2 ni kureng sikit.. cuit sikit2 je..

Along Maklong said...

Cek..
alhamdulillah maklong sehat2 je.. macam cek juga.. yang tak sehat pc je.. tu yang tak dapat nak buat apa.. huhu..
maklong baru nak cuba ratah macam tu je sawi kontot ni..

Amie ~ Salami Simon said...

assalamualaikum,
sawi kontot tu rasanya beza sikitkan, lbh manis .. betuk ke maklong

Along Maklong said...

w.salam..
betul2.. rasanya memang lebih sedap.. masaknya jangan lama2 jadi rangup gitu.. hehehe..