Sunday, March 20, 2011
Ikan Mayong Masak Taucu
Hari ini paklong kerja malam.. so, maklong pepagi lagi dah ajak paklong pergi pasar borong sambil2 hantar anak maklong kerja.. sampai pasar borong maklong jadi blurr.. tak tahu nak beli ikan apa.. ronda punya ronda maklong belilah ikan mayong ni sekor.. ayam dan sedikit udang kertas..
Untuk hari ni maklong masak ikan mayong dulu.. dulu semalam maklong masak sambal taucu ayam kan.. hari ni maklong masak taucu ikan.. resepinya maklong dapat dari abang biras maklong tau.. dia orang melayu perak.. memang terrorlah masak taucu ni.. tapi dia ajar kuahnya agak pekat.. yang ni maklong buat kuahnya macam sup.. sebab anak2 maklong suka hirup kuahnya yang masam2 manis tu..
jom kita tengok resepinya.. pasal kuah tu ikut suka masing2lah ye..
bahan:
1 kg ikan ikut suka.. goreng dulu
5 ulas bawang merah hiris
2 ulas bawang putih hiris
1 inci halia hiris
1 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
3 sudu cuka
5 sudu taucu dicuci
1 biji bawang besar dipotong bulat
3 biji cili hijau dibelah dua
garam, gula & aji
cara:
panaskan minyak.. tumiskan bahan2 yang dihiris bersama bunga lawang dan kulit kayu manis hingga kekuningan..
masukkan pula taucu.. bawang besar dan cili hijau dan juga air
kemudian masukkan cuka.. garam, gula dan aji secukup rasa..
akhir sekali masukkan ikan..
dah siap pun..
maklong hidang bersama bendi rebus dan timun cicah sambal belacan..
Timun dah siap potong.. bendi dah siap celur.. oooppss..!! sambal belacan miza belum buat ko.. masa maklong pergi teman kawan maklong ke NSK tadi dia tgh tidor.. hello.. haris.. gerak miza tu, soh dia buat sambal belacan.. nanti ayah balik sambal tak de.. sambal tempoyak dah licinnn..
Begitulah alkisahnya..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment