Blogger Layouts

Followers

Monday, May 30, 2011

Sayur Kauki Masak Sup

Assalamualaikum semua..

Hari ni maklong nak share pasal sayur lagi.. maklong pasti antara kengkawan ada yang tak pernah makan sayur ni kan.. maklong dah biasa juga beli dan masak sayur ni.. arwah bapak maklong suka sayur ni.. namanya baru hari ni maklong tahu.. kauki amoy tu cakap.. ejaannta maklong kurang pasti..

Rasa sayur ni sedap.. mulanya anak2 maklong ingat sayur pucuk manis.. tapi maklong kata bukan.. kira pucuk manis cina gitulah.. sebab sayur ni cina yang suka beli.. bila maklong nak beli tadi.. amoy tu siap tanya.. awak pun tau masak ini sayur oo..
maklong pun jawaplah.. ya tau.. saya mak ajar makan ini sayur..



Resepi nak masak sayur ni pun mudah je.. macam nak masak sayur lain jugaklah..

Bahan:
2 ikat sayur kauki diambil daunnya sahaja
5 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 sudu udang kering dibasuh
garam & aji

Cara:
panaskan minyak.. tumiskan bahan2 hiris hingga kekuningan..
masukkan air secukupnya dalam 2 mangkuk..
masukkan garam dan aji secukup rasa..
biarkan air mendidih..
masukkan sayur.. masak hingga lembut..
siap..!!


Inilah rupa sayur tu sebelum dimasak.. 1 ikat rm1 je.. maklong beli 2 ikat..


Lauk maklong untuk tengahari ni.. ingatkan nak goreng ikan pelaling.. tapi paklong suruh maklong masak ayam semur bali.. maklong pun layan jelah.. anak2 dan menantu maklong pun bukan main suka dengan semur bali ni..

*p/s.. untuk resepi ayam masak semur bali ni uols klik DISINI.. ok

12 comments:

Maira Anjami said...

teringin nak wat ayam semur bali>_<..
kene tunggu kicap sampai..hehe

IXORAROXI said...

bak seketul dua ayam tu Maklong, tak baik tunjuk2 tau kalau tak nak kasi hehehehr

Along Maklong said...

adik..
ok.. kicap untuk adik on the way..
semua orang pun suka.. so, memang adik pun kena cuba..

Along Maklong said...

Ixora..
mailah datang ambik..
hari ni maklong masak lebih tau..
so, ada lagi ni.. kalau masak sekor je.. dah habis dah.. anak2 maklong buruk makan.. hehe..

aeshcame said...

sayur kauki? hehe x pernah tgk sayur ni~semur bali tu nmpak best sekali~

~Norul Mas Hana ~ said...

Maklong, fes time jgk saya dgr sayur ni..rasa dia cmne ek? ada mcm kailan ke mcm bayam? hihi..byk tanya lak..

Along Maklong said...

aeshcame..
ada.. kat pasar2 ada jual
kalau kat selayang ni kat NSK ada jual..
hoho.. semur bali tu memang the best wat masa ni..

Along Maklong said...

norul..
rasanya macam pucuk manis..
tapi jangan masak lama2 jadi tak sedap.. masak macam bayam je..

nuwairani ismail said...

ini bukan stakat kata nk makan, tengok pon x pernah sayur ni. kene bertandang ke pasar borong selayang la nmpknye

Along Maklong said...

hehe nani..
kat tempat lain pun adalah.. cuma nani tak perasan kut.. macam pucuk manis tapi batangnya ada duri..

Julie Rosarina (22) said...

salam maklong. first time singgah, best la tgk resepi2 maklong. blh bg resepi semur bali x? nk try buat la..nmpk cm best sgt..

Along Maklong said...

w.salam..
terima kasih sudi singgah..
resepi semur bali tu ada kat sini..
http://aidahjune.blogspot.com/2011/04/ayam-masak-semur-bali.html