Blogger Layouts

Followers

Monday, May 2, 2011

Mihun Goreng Putih Selayang


Assalamualaikum semua.. selamat pagi..

Dah sarapan ke belum..? uols sarapan apa yerk.. maklong hari ni masak mihun goreng putih.. ada orang cakap mihun goreng singapore.. dulu2 maklong tak suka tengok mihun goreng putih ni.. bila tak suka tak lah nak rasa.. satu hari tu entah macam mana maklong tiba2 teringin nak rasa.. maklong pun belilah sebungkus.. bila dah rasa.. baru tahu sedap jugak mihun putih ni..

Dah lama juga maklong nak cuba masak sendiri.. sebab yang beli tu mestilah kurang perencahnya.. sebab beli kat pasar malam je.. hehe.. maklong teringin yang banyak perencahnya.. tapi selalu lupa nak beli bahan2nya..

Pagi ni maklong masak jugaklah walaupun tak de penyerinya.. karet & tauge.. udang dengan kobis je dan maklong ada simpan air rebusan daging.. wow..!! sedap jugak..



Resepinya.. ikut kepala maklong jelah.. sebab maklong agak2 je ikut suka maklong.. kira capai apa yang ada dalam peti ais..

Bahan:
1 bungkus mihun cap jawi rendam sekejap
1/2 biji kobis beijing potong kecil
1 mangkuk udang kertas
1/2 peket daging kisar Ramli
1 mangkuk air rebusan daging
5 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
3 sudu udang kering*
2 sudu serbuk lada hitam
garam & aji
1 cawan minyak bunga canola

Cara:
tumbuk bahan2 bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan udang dan daging kisar.. tumiskan hingga masak..
masukkan pula air rebusan daging.. lada hitam.. garam dan aji..
tambah air.. biarkan menggelegak.. masukkan mihun dan kobis..
kacau selalu hingga mihun lembut.. tutup api..
taburkan daun sup bawang..

3 comments:

MakNgah said...

sy pn msih lg xreti2 nk minat pada bihun yg wana putih ni. makan yg d jual kt cafe tu rasa aji jer yg terasa...

IXORAROXI said...

ooooo patut tukar nama mihun goreng selayang, bukan singapore, janjinya sedap Maklong :)

Along Maklong said...

timah.. cubalah.. sedap tau.. ikut kita punya resepi sendiri.. kalau beli mmng tak cukup sedap..

ixora.. haha.. nasib baik perasan.. nama asalnya memang mihun goreng singapore kan.. buat sendiri lebih sedap kut.. :)