Sunday, March 20, 2011
Kailan Ikan Masin
Rumah maklong ni dah malam pun nak masak lagi.. yelah.. nak buat macam mana kan.. anak n menantu maklong kerja pukul 9malam baru balik.. so, kenalah masak.. tu pun sebab teringin katanya.. malam ni dorang bawa balik sayur kailan dan ikan gelama masam..
Apa lagi kami pun gotong royonglah.. maklong tinggal masak je.. segala perencahnya anak maklong, diana yang sediakan.. lebih kurang macam nilah resepinya..
bahan:
500 gm kailan.. potong dan rendam sekejap
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 biji cili api*
sedikit belacan*
1 ekor ikan gelama masam buang tulang
2 sudu sos tiram
aji
cara:
tumbuk kasar2 bahan bertanda (*)
panaskan minyak dan tumiskan bahan yang telah ditumbuk.. hingga kekuningan..
masukkan kailan.. bila dah agak layu.. masukkan pula sos tiram dan aji
masak sehingga kailan menjadi lembut.. tutup api..
akhir sekali masukkan ikan masin.. gaul hingga rata..
sedia untuk dihidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment