Monday, March 21, 2011
Ayam Kukus Sos Tiram
Hari ni maklong terlebih rajin.. masak sampai 2 jenis masakkan untuk 1 ekor ayam.. 1/2 ekor maklong kukus.. untuk cucu maklong yang tak makan pedas.. 1/2 ekor lagi maklong bakar..
Bila dah masak kan barulah maklong terfikir.. kalau nak kukus atau bakar ayam ni.. sebolehnya carilah ayam yang muda.. lebih cepat lembut bila dimasak.. ayam yang maklong kukus dan bakar ni agak besar.. 2.2kg.. jadi bila dimasak lambat lembut.. kukus kena lama.. bakar pun macam tu jugak.. sabar jelah..
bahan:
1/2 eko ayam
1/2 labu bawang besar
2 inci halia dihiris halus
3 ulas bawang putih ditumbuk
3 ulas bawang merah dihiris
1 biji tomato dibelah 6
3 batang serai dititik
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap
garam & aji
cara:
didalam loyang pengukus.. satukan semua bahan diatas..
kukus sampai ayam masak dan lembut..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment