Sunday, March 27, 2011
Ikan Tilapia Merah Goreng Berlada
Ikan tilapia merah yang telah dibersihkan dan digaul garam kunyit.. akan digoreng terlebih dahulu.. barulah dilumur dengan sambal berlada..
Resepi untuk masak goreng berlada ni maklong cilok dari dapur kjee sikit.. rasanya sedap jugak.. kalau nak tahu cubalah..
bahan:
1 ekor ikan tilapia merah digoreng
2 biji cili merah*
20 biji cili api merah*
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang putih*
sedikit belacan
garam & aji
air asam jawa
daun limau purut dihiris halus2
cara:
tumbuk bahan bertanda (*).. jangan tumbuk sampai lumat..
panaskan minyak.. tumiskan bahan yang ditumbuk hingga kekuningan
rasa garam dan aji.. masukkan air asam jawa..
masukkan daun limau purut..
akhirnya golekkan ikan kedalam sambal..
angkat dan sedia untuk dihidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
9 comments:
Selalu gak masak talapia ni tapi tak pulak hiriskan daun limau purut.. hr ni hubby g mancing klau dpt talapia leh lah ikut cara mak long lak !!
CT.. cubalah..
rasa tu macam biasalah kan.. cuma bila bubuh daun limau purut. baunya bertambah2 sedap.. hehe..
maklong tiru kjee..
saya suka masak gulai tempoyak guna ikan ni..lama sangat tak makan ikan tilapia..kecur jap air lior nengkok lauk mak long ni.
lain kali maklong nak cuba jugalah..
masak gulai tempoyak ikan tilapia.. mmm.. pasti sedap kan.. hehehe..
sedap2. baru buat pagi tadi utk sahur. thanxxxx
Ya Allah sedapnye...dh lme xmkn talapia merah goreng sambal cili api nih....bese tau mkn je, xpnh buat pon...huhu blh try la mak long pnye recipe, yg hijau2 tue mak long letak daun kucai ke?
Daun limau purut yg hijau tu.. tlg jwb utk mak long
Daun limau purut yg hijau tu.. tlg jwb utk mak long
Sy dh cuba kelmarin.abg puji sedap sgt..
Post a Comment