Blogger Layouts

Followers

Tuesday, March 8, 2011

Cekodok Pisang


masa anak maklong kecik2 dulu.. ada yg sebut cangdodok dan ada yang sebut cekodok hitam..

Awalnya maklong masuk dapur hari ni.. biasalah bila angin rajin maklong akan masuk dapur seawal jam 6 pagi.. bukan apa supaya apa yang maklong masak, anak2 dapat makan or bawak bekal prgi kerja.. nak2 kalau cekodok ni.. jarang2 sangat maklong rajin buat untuk sarapan.. selaunya maklong buat waktu petang.. anak2 belum balik masa tu..

Walaupun cekodok ni nmpak mudah.. kalau tak pandai agak masa bubuh tepung.. cekodok pasti jadi keras.. cerita pasal cekodok ni maklong teringat cekodok besan maklong yg tinggal setaman dgn maklong ni.. mmng tiptop..!! Rangup diluar lembut didalam..

Lagi satu maklong paling suka gunakan pisang awak.. sebab pertama, dari kecik lagi memang maklong guna pisang ni untuk buat sebarang kuih.. keduanya warna kuih cantik.. x lebam.. ketiganya murah.. hehe.. tp, lain org lain citarasa kan.. jom layan resepinya pulak..

bahan;
2 sisir pisang ikut suka
2 cawan tepung gandum
2 sudu tepung jagung
2 sudu gula
secubit garam

cara:
tumbuk pisang hingga lumat..
kemudian masukkan tepung gandum, tepung jagung, gula dan garam.. gaul hingga rata..
panaskan minyak.. jemputkan dalam bentuk bulat.. goreng hingga keperangan..
sarapa dah siappp..!!
sedia dihidang bersama kopi panas..

2 comments:

Maira Anjami said...

sape yg sebut cangdodok tu?hahaha :DD

Along Maklong said...

cangdodok: kak diana
cekodok hitam: abg khairie
hehehe..