Salam tengahari semua..
Maklong hari ni masak patin sambal.. ikan ni maklong dapat dari jiran maklong.. biasalah bila kita berbudi orang pun berbahasa kan.. ini adalah keistimewaan tinggal di taman perumahan maklong ni.. jirannya semua baik2 macam adik beradik.. maklong pun bila masak yang lain sikit mesti ingat jiran..
Rasanya jarang dengar orang goreng ikan patin kan.. pada yang belum pernah cuba tu.. cubalah.. sedap jugak tau.. jom kita tengok resepinya..
Bahan:
2 ekor ikan patin.. potong kecil.. goreng garing
5 ulas bawamg merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji tomato*
segenggam cili api merah*
sedikit belacan*
air asam jawa
garam & aji
2 helai daun limau purut dihiris halus..
Cara:
Tumbuk semua bahan bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan air asam jawa.. garam dan aji secukup rasa..
masukkan pula daun limau purut.. tutup api..
masukkan ikan.. gaul rata dengan sambal..
sedia untuk dihidang..
Ini pulak sup ikan pelaling goreng.. sebenarnya maklong buat untuk cucu maklong tapi bapak sedara cucu maklong yang tumpang tui.. ikan pelaling adalah kegemaran seisi rumah maklong.. sorang boleh habis 4 ekor..
Ini pulak sayur TAU MIU.. goreng belacan.. wahhh..!! maklong dah boleh ingat nama sayur ni.. hari tu maklong lupa.. tanya kawan2 kat fb.. ramai yang kata tauge hijau..
layan jelah..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
Assalam..bole share resepi sup pelaling
Post a Comment