Blogger Layouts

Followers

Wednesday, April 27, 2011

Daging Masak Hitam



Maklong terliur tengok kak jee masak ayam masak negro semalam.. so, hari ni maklong pun masak jugak lah.. tapi daging bukan ayam.. terima kasih kak jee sebab berkongsi resepi tu.. sedap..!! resepi kak jee disini..
atau resepi kak ida 1001 resepi disini..

Daging ni maklong dah lama beli.. minggu lepas kut.. mentang2 maklong dah ada pressure cooker.. kerap pulak lah maklong masak daging.. lepas ni kena jarakkan sikit.. takut pulak nak kerap2 makan daging ni..


Resepi maklong lebih kurang macam kak jee punya.. cuma maklong lebihkan cili kisar.. tu yang tak berapa nak hitam warnanya..

Bahan:
1 kg daging direbus 30 minit..
1/2 kg bawang merah dibuat bawang goreng kemudian tumbuk
semangkuk cili kisar
kicap kipas udang yang manis secukupnya
garam & aji
gula

Cara:
panaskan minyak.. tumiskan cili kisar hingga naik minyak.. masukkan bawang goreng tumbuk.. tumiskan lagi.. masukkan daging beserta air rebusan daging..
masukkan kicap.. garam.. aji.. dan gula secukup rasa..
bila rasa dah ok.. tutup api..
sedia untuk dihidang..

Nota: maklong tumbuk sikit daging tu supaya meresap bumbu dia.. dan maklong tak bubuh garam.. sebab dah masin kicap tu..


Nilah rupa bawang goreng maklong.. sebelum ditumbuk..
buat anak bernama maira.. kena cuba buat ni.. sedap..!! ooppss.. bawang kecik tak de.. bulan depan mak pos bawang.. bolehlah adik cuba yerk..

8 comments:

IXORAROXI said...

cicah roti, perghhh!meleleh air liur!

Maira Anjami said...

ahaha~mmg teliur tgk kak jee nye aym msk negro..mak nye dgng htm pon nmpk sedap..hri ni ingt nk msk dgng gak..nak merasmikan pressure cooker..tapi malangnye kicap dah habes la mak..x leh la nk try resepi ni..maybe 2 bln akn dtng..hehe..
hri ni nk try wat stew dgng sempoi je..

CT Delima said...

wahhh.. jilat tapak tangan takut ngencesss .. hihihi. sedap nampak daging masak hitam ni mak long, kalau dpt cecah dgn lempeng ct suka sangat2 :D

Cantik lah bawang goreng maklong, bole bagi petua camana nak grg nampak cantik tak ??

Along Maklong said...

IX.. kena beli roti nampaknya.. ke, entah2 tak sempat beli roti daging dah habis.. :D

Along Maklong said...

adik.. ala~~ nape tak cakap kicap dah habis.. dalam kotak tu tak de kicap kan..
sedap.. tu yang mak soh adik try buat..
tak pe.. next parcel mak pos kicap.. k..

CT.. wahhh.. CT pun pandai cakap ngences.. kita sekapal ke.. hehe..

bawang goreng tu kalau nak bagi cantik.. masa mula masukkan bawang biarkan api agak besar.. tapi bila dah kuning sikit kecikkan api.. kacau selalu.. supaya warna bawang sekata..
jangan tunggu bawang tu garing sangat.. angkat dan toskan..
bawang tu akan garing semasa kita dah angkat..
begitulah lebih kurangnya.. hehe

Hanim said...

sedap tu daging, tima kasih maklong sudi singgaah blog saya...

Along Maklong said...

mmm.. memang sedap..!!
sama2.. terima kasih sebab sudi berbalas kunjungan.. hehehe..

NINA FARHANA said...

Boleh try ni.slalu daging goreng kunyit je 😂 tq sudi share resepi.

http://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1