Monday, April 4, 2011
Bila Samosa Menjadi Popia
Dari petang semalam maklong nak sangat mencuba buat kuih samosa.. masa tu maklong keluar depan rumah dan bertembung dengan along anak besan maklong yang selang 3 buah rumah dari rumah maklong ni.. dia ada sebut yang maknya tengah buat kuih samosa.. maklong ni kan pantang orang sebut terus teringin nak cuba..
Lagipun maklong teringat daging kisar dan kentang ada dalam dapur maklong.. kiranya semua bahan ada kecuali kulit popia.. malam tadi masa maklong pergi nsk maklong beli sebungkus kulit popia.. kebetulan terjumpa dengan kawan maklong.. tukang masak tersohor jugaklah.. aya ali.. diajarnya maklong cara2 nak buat samosa ni sepintas lalu..dari cara buat buat intinya hinggalah cara membungkusnya.. ceh.. maklong pun angguk macam faham..
Cubaan maklong untuk membuat samosa bermula jam 11 pagi tadi.. mula2 maklong buat intinya.. senang je macam inti nak buat roti lapis daging je.. siap.. yang pening sikit ialah bila nak membungkusnya supaya menjadi bentuk 3segi.. dapatla maklong membuatnya dengan susah payah 4 biji je.. cucu2 maklong dah bangun.. semuanya menyerang kedapur.. maklong pun malas nak layan kuih samosa maklong ni.. maklong gulung je macam buat popia..
Maka jadilah popia inti daging.. hehehe..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment