Blogger Layouts

Followers

Saturday, April 23, 2011

Custard.. Tea Cake..


Semalam anak maklong yang kat jepun tu menunjukkan bakatnya membuat custard teacake DISINI.. terliur maklong tengok.. dengan penuh semangat maklong pun mencuba juga petang tadi setelah puas menternak lemak.. makan dan tidor.. lagi pun maklong nak rasmikan spring form yang maklong beli kat JJ semalam.. maklong beli dengan harga rm20 je.. anak maklong kata kat jepun harganya 2 ribu (rm74)..

Rupanya guna spring form ni sangat mudah.. tak perlu bubuh kertas.. maklong sapu majerin lebih kurang je.. tapi tak melekat langsung.. kira berbaloi2lah membelinya..

Custard teacake ni memang sedap.. lemak berkrim.. ramai yang dah cuba dan ramai juga yang belum cuba.. nak tahu rasa sebenarnya.. cubalah.. pasti nak buat lagi.. alhamdulillah.. cubaan maklong kali ni menjadi.. kalau tengok rupa tak segebu yang anak maklong buat.. tapi kira ok bagi maklong yang baru nak belajar ni..


Resepi kek ni maklong ambik dari kakida 1001 resepi.. tapi maklong gandakan sebab maklong nakkan kek yang besar.. anak2 ramai.. tapi dorang bukan jenis yang suka kek.. tu yang tak bestnya.. sebab tak diajar makan kek dari kecik kut.. yelah masa tu maknya tak reti buat kek..

9 comments:

Deena Sulaiman said...

A'salam, meriah nyer kt blog ni, ada byk resepi rupa nya.. xper deena dah follow bleh singgah lg..

p/s: puas cari chatbox x jumpa la maklong :)

Along Maklong said...

w.salam.. meriah sikit2 je..
terima kasih sudi follow maklong..

p/s.. memang xde rasanya.. main follow je.. tunjuk muka..:D

Maira Anjami said...

wah2~ok je..tpi x lawan kek tanpe baking powder tu..hikhik..

Along Maklong said...

tulah.. tak puas hati betul.. mak tengok adik punya lagi gebu.. mak guna tepung naik sendiri.. nasib baik lembut jugak..

budak2 ni makan dibuang krim kastad tu..
dorang ingat kek mak tak masak dalamnya..

Maira Anjami said...

hahhaha..mcm tu buatkan kek kosong je la utk dorang..

Maira Anjami said...

cream custard mak nmpk lbih cntik^^

Along Maklong said...

mak guna tepung custard..
ikut cara kakida 1001 resepi..

Chik Mimi said...

wah dah sampai umah maklong teacake tu bila nak landing umah sy ye

Along Maklong said...

cepat2 buat mimi.. sedap sangat ni..
lambat2 rugi.. rugi.. hehe..