Monday, April 25, 2011
Masak Lemak Jawa Ikan Pari Bakar..
Assalamualaikum semua..
Hari ni maklong kehabisan minyak masak.. so, maklong kemydin je sebab lebih dekat.. selain minyak masak maklong beli butter dan susu segar.. ingat nak buat custard teacake lagi sekali atas permintaan anak2..
Tengah maklong beratur nak membayar barang yang maklong beli.. maklong terpandang amoy ni beli ikan pari.. mmm.. terliur pulak maklong tengok sebab ikan parinya nampak cantik.. maklong pun pergi ke tepat ikan dan ambil 3 peket ikan pari.. bila lepas bayar.. beg duit maklong kosong.. terpaksa keselayang jaya pulak cucuk duit sikit.. BSN tak boleh.. Maybank tak boleh.. terpaksalah maklong ke CIMB.. nak cepat jadi lambat..huh..!!
Maklong sebenarnya dah keluarkan ayam yang menantu maklong beli entah bila.. ingat nak masak kicap jawa.. ala~~ yang boh santan tuuu.. tapi terpaksa ubah menu.. ayam masak sup untuk budak2.. santan yang ada maklong gunakan untuk masak lemak ni..
Langkah pertama basuh ikan.. boh garam kunyit.. bakar dalam oven.. guna arang lagi ummphh..!! tumbuk segenggam cili api.. sedikit belacan.. 5 ketul cekur.. 5 ulas bawang merah.. 3 ulas bawang putih.. hingga lumat.. maklong tumbuk tak lumat pun..
Masukkan semua bahan tumbuk kedalam periuk.. masukkan santan dalam 1/2kg.. campur dengan air supaya tak terlalu pekat.. masukkan air asam jawa.. garam dan aji secukup rasa.. panaskan hingga menggelegak.. masukkan ikan pari yang telah dibakar.. dah siap.. macam senang kan.. tapi.. percaya tak dak bertahun2 maklong tak masak ikan pari macam ni.. selalu maklong guna ikan keli..
Sebenarnya orang jawa sebut masakkan ni "sambel santen".. jadi kalau dulu2 maklong akan celur pucuk ubi atau jantung pisang untuk dicicah dengan sambal santan ni.. tapi sekarang ni dah macam malas je.. yalah semuanya nak kena beli..
Resepi yang lebih detail.. tetiba ada mek kelate nok belajar masak jawo.. untuk anak dio..
bahan:
1 kg ikan pari.. boh garam kunyit.. bakar
segenggam cili api*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5 ketul cekur*
sedikit belacan*
1/2 kg santan
air asam jawa
garam & aji
sedikit gula
cara:
tumbuk bahan2 bertanda(*).. masukkan dalam periuk..
masukkan juga santan.. garam.. aji.. air asam jawa dan gula secukup rasa..
masak diatas api perlahan.. tambah air jika kuah terlalu pekat..
bila dah menggelegak.. masukkan ikan yang telah dibakar..
tutup api.. sedia untuk dihidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
5 comments:
Waaa...maklong...tambah lapo perut cek ni....alahai!...
sshnye nk bce resepi mak tuk beginner cam i ni..hihi
mailah.. jemput makan sekali..
maklong masak banyak ni.. hehehe..
adik.. la ye ke.. ok2 lain kali mak buat macam biasa.. mak ingat macam ni lagi senang.. hehehe..
haha..cam bese lgi senang kot..sbb adek slalo godek2 kat dapur smbil ulang alik tgk resepi..kdng2 in yg tlng bce..kang ssh plak adek n my assistant nk cri step yg blom buat..hehehe..
Post a Comment