Blogger Layouts

Followers

Tuesday, July 26, 2011

Selayang.. Langkap.. Bg. Datok.. Selayang..

Assalamualaikum Semua..

Sementara maklong sempat ni.. maklong nak ucapka selamat menyambut bulan ramadhan yang mulia.. kepada anak2 dan sahabat2 maklong yang sudi berkunjung ke blog maklong selama ini.. dalam minggu ni maklong masih sibuk macam minggu lepas juga.. rasanya hingga hari pertama puasa.. hari khamis ni maklong akan balik ke Pahang semula.. banyak urusan yang belum selesai disana.. kalau sempat nak cat rumah sebelum nak sewakan..

Hari tu maklong ada cerita pasal paklong dapat durian runtuh kan.. alhamdulillah.. walaupun tak banyak.. paklong telah agih2kan kepada mak2 dan pak sedaranya yang memang hidup susah.. maklong yang jadi PA paklong ikut jelah.. anak maklong diana yang kebetulan MC pun ikut sama.. sepatuttnya ada 4 buah rumah tapi paklong sempat pergi 3 je.. yang 1 paklong kirim dekat mak sedara yang sulung.. masa tu hujan dan cucu maklong dah merengek ajak balik kerumah embah boyotnya.. (mak maklong yang kat bagan datok)..

Kalau kita pernah hidup susah.. bila Allah bagi rezeki lebih sikit.. tolehlah kebelakang.. ingat kepada mereka2 yang pernah sama2 susah tetapi masih susah.. kongsikan sedikit rezeki yang Allah beri dengan mereka.. pasti mereka akan menitiskan airmata kegembiraan.. sedeqah itu tidak mengurangi harta yang kita ada.. percayalah..

Cek dah lepas ke bank.. tinggallah keratan cek.. hehe.. bukan maklong punya tau.. kalau maklong punya.. maklong belanja uols.. paklong punya ni.. dia belanja anak kesayangan dia je.. Maira & In.... anak bongsu maklonglah katakan.. dengan anak bongsunya yang kat Pahang.. sebab masih belajar kan.. yang lain dah kroje.. tak merasalah..

Sampai tol tapah.. kami isi perut dulu.. maklum kami datang mengejut..
orang2 tua kami ni tak ada talipon.. makanannya best sangat2.. kat simpang Taman Tapah rasanya..

Ni mak sedara paklong yang sulung.. anaknya cuma sorang.. cucunya 11 orang..
dulu masa cucunya masih kecik2 kami selalu kesini hulur apa yang patut..
sekarang cucunya dah besar.. kehidupannya lebih ok sikitlah..

Ni pak usu paklong.. dalam hidup susah terpaksa jaga 2 orang cucu istimewa..
suami isteri dah tak sehat..

Ni mak sedara nombor berapa.. maklong tak pasti.. baru kematian suami..

Syafiqah cucu maklong ni dah mula merengek ajak balik..
macam2 dia nak.. kopoklah.. airlah.. budak2 yang belum memahami..

Bila selesai urusan.. kami singgah makan mee rebus yang sedap kat teluk intan.. belakang setesyen bas.. kemudian terus ke bagan datok.. kawasan terakhir yang kami lawat.. hehe.. masa tu maklong dah tak larat sangat2.. besuk paginya maklong ajak mak maklong berurut.. barulah rasa ok sikit.. bila dah rasa ok maklong ajak paklong balik selayang.. biar macamna kecik pun rumah kita.. tetap kita rindu kan..

14 comments:

quinnie said...

salam maklong..memang betul cakap maklong...sedekah itu tidak mengurangi harta yg kita ada....:)saya tak pernah makan mee rebus kat teluk intan tu...walaupun duk kat ipoh ni je...hehehhe

Along Maklong said...

w.salam iza..
mee rebus ni sedap..!!
kalau g teluk intan kena cuba.. baru tahu.. hehe..

CT Delima said...

As'salam Maklong

Apa kabar maklongggg..ct rindu juga ni tu yang cepat2 datang...hihihi. Mesti lama juga maklong cuti2 memansak kan nanti. rasanya ct un akan begitu juga sibuk dalam bulan pausa ni. Dapur CT tu akan update berselang2 lah rasanya. Mungkin awal malam beruasa ct tinggal dengan anak2 jer. Hb kena stay kat opis sebab ada life projek AmBank..adoiii. pertama kali bersahur tanpa suami..huhuhu

Betul tu maklong, kita bila dah mendapat rezeki yang berlebihan, kenalah ingat pada yang lebih memerlukkannya. semoga maklong seisi keluarga tetap dimurahkan rezeki sampai bila2..aminnn

Along Maklong said...

w.salam CT..

alhamdulillah maklong sehat je.. cuma penat yang belum hilang sepenuhnya.. memanglah maklong kena cuti memasak.. sampai minggu depan rasanya.. selamat menyambut puasa CT.. siannya kena bersahur tanpa laling dia.. hehe.. sekali2 kena berkorban demi tugas suami.. maklong dah biasa sebab paklong kerja shift..

amin2 ya rabbal alaminnn..

Pen Biru said...

raya sakan la mak long tahun ni..alhamdulillah..

Along Maklong said...

hehe.. tak sakan jugak..
macam biasa2 je..

lyn_linna said...

wah..c.idah raya ni kitorang dtg umh c.idah ek..hehe

Along Maklong said...

boleh2.. sangat dialu2kan..
tapi kena hello2 dulu.. takut c.idah pun kat kampung.. hehe..

cik cek said...

Salam maklong...baru sempat singgah...pekabo maklong...masih keletihan ke...rinduuu ngan maklong...busy betul mak long ni...
Panjang2 kan sedekah...amalan yg sangat mulia...mudah2an tuhan permudahkan lagi rezeki maklong/paklong sekeluarga...Insyaallah...aminnn....

Juwita Jamaludin said...

salam mak long bagusnya bila dapat rezeki lebih tidak merasa seorang..:) moga Allah tambahkan lagi rezeki..:)

nuwairani ismail said...

alhamdulillah....rezeki dtg tak diduga...ingatkan pokok durian runtuh, rupa2nya memang betol durian runtuh...nak jadi anak bongsu makcik jugak la kejap..hihih

Along Maklong said...

cek..

alhamdulillah.. maklong dah sehat macam biasa setelah berehat seharian.. dan besuk boleh rehat lagi.. khamis akan bz semula..

Along Maklong said...

w.salam ita..
aminn.. insyaAllah..
sebab maklong pun pernah hidup susah dulu2.. huhu

Along Maklong said...

nani..
durian runtuh dari pokok.. maklong..
dapat durian runtuh.. paklong..
tempias sikit kat maklong.. hehe
alhamdulillah.. boleh2 nak jadi anak bongsu maklong.. tapi kena tanya maira.. hehe..