Blogger Layouts

Followers

Wednesday, July 13, 2011

Resepi Turun Temurun.. Jowo Punya

Assalamualaikum Semua..

Nama je resepi ni turun temurun.. tapi maklong belum turunkan kat anak2 maklong pun.. ok kali ni maklong turunkan kat anak2 atau kawan2 yang ber minat nak tahu atau nak cuba resepi ni.. sebenarnya nama resepi ni.. 'Sambal Santan Campur Keluban".. keluban tu maksudnya sayur2 yang direbus dulu.. lebih kurang macam tulah kan..

Maklong gunakan pucuk meranti.. pucuk ubi dan jantung pisang sebagai kelubannya.. dah bertahun2 jugak maklong tak masak macam ni.. dulu kan masa maklong baru kawin maklong selalu masak macam ni kat rumah mak mentua maklong.. wahhh..!! mak mentua maklong punya suka.. siap bagi pujian lagi.. kira nilah masakkan menambat hati mak mentua.. mak mentua maklong dan adik2 ipar tak suka pedas maklong suka pedas.. jadi, maklong buat 2 periuk ko.. satu periuk kecil untuk maklong dan satu periuk yang besar sikit untuk mak mentua dan adik2 ipar maklong..

Bila nak makan kena satukan sayur2 kemudian tuangkan sambal santan atasnya.. macam pecal gitu.. sedap banget nih..

Pucuk ubi.. pucuk meranti, orang sabah cakap daun kutan dan jantung pisang

Resepi untuk buat sambal ni lebih kurang sama dengan masak lemak ikan keli atau ikan pari yang dibakar atau digoreng dulu..

Bahan:
2 genggam cili api.. kurangkan bila tak suka pedas
2 genggam udang kering dirumbuk kasar2
1 genggam ubi cekur*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1/2kg santan
2 cawan air
air asam jawa
garam & aji
gula kalau suka

Cara:
panaskan sedikit santan.. masukkan bahan yang telah ditumbuk
masukkan air dan air asam jawa.. garam & aji secukup rasa..
masukkan santan.. kacau sehingga mendidih..
tutup api.. sedia untuk dihidang bersama keluban

Inilah udang kering yang maklong gunakan untuk masak sambal santan ni.. besar2 kan..?
maklong pilih sekor2 ni.. punyalah telaten kan.. kalau pergi beli dengan paklong tak boleh pilih.. lambat.. katanya..

12 comments:

Amie said...

selamat petang maklong, masakan org jawa ke...kalau keluban tu kita tahu, tapi kalau masak style yang ini...first time amie nampak, tapi amie tengok macam sedap je!

Along Maklong said...

amie..
selamat petang kembali..

Rasanya.. orang2 yang umur muda2 sikit dari maklong kurang tahu.. maklong tahu sebab nenek maklong yang ajar.. nanti balik kampung cuba tanya kat emak amie.. mesti dia tahu..
memang sedap..!!

cik cek said...

Maklong...cek pun jawa..tapi tak tau pun masak ni....telan2 air liur lagi ni...kechurnya...mesti husband cek suka ni...he he...cek amik resepi dululah...nanti nak try buat...kena cari bebahannya dulu...tq maklong kongsi resepi ni...sayaaaangggg maklong....:)

Along Maklong said...

cek..
ye ke..? eee.. sukanya maklong dengar
sekapal rupanya kita.. :D

maklong jadi tak pasti.. tapi resepi ni nenek maklong yang ajar.. dia yang bela maklong dari kecik.. mak maklong pun pandai masak ni.. tapi bila adik2 dah kurang sikit..

cubalah try.. hehe.. paklong yang banjar ni pun suka bila maklong masak macam ni..

CT NoArIzAh ArIs said...

Rajinnya pulak mak long pilih udang kering sekor sekor macam ni..tabik le ngan mak long sy pun tak sanggup nak duk lama2 pilih udang camni tapi hasilnya berbaloikan!!

Along Maklong said...

Ct..
kalau untuk ikan bilis dan udang kering, maklong agak cerewet.. tu yang sanggup pilih.. hehe..

Maira Anjami said...

mak..teringin nak buat~~kalo takde cekur jadi tak??
rse mcm penah tye dulu..tapi tak ingat lak jawapannye..hehe

Along Maklong said...

adikk..

boleh je.. cuma rasanya dah tak jawa..hehe.. mak pun tak pernah cuba yang tak boh cekur.. tapi pernah makan.. ok je.. gantikan dengan daun limau purut pun boleh..

kat kedai embak jawa tu tak ada jual cekur atau daun limau purut ke..?

Roses_Leo09 said...

pertama kali dengar masakan ni. atuk hanim x pernah buat. kalau pecal tu biasa lah. boleh cuba mcm ni

Along Maklong said...

Hanim..
atuk hanim orang jawa ke..?
cubalah buat sambal santan ni.. sedap tau..

Sri said...

Ini Mcm msk sambal godok je.. Cuma sambal godok tambah udang hidup n campur tahu n tempeh yg dipotong dadu. Kalau keluban arwah mak selalu msk kacang panjang n taugeh dicelur/ direbus kemudian Gaul dgn kelapa yg telah dicampur bhn2 lain. Bhn sampingan, tempeh, tahu, kacang n Ikan bilis. Ini yg slalu arwah mak msk kalau birthday anak2 nya.

Kamsiah said...

salam kenal maklong...
semuanya sedap2...terliur aihhh