Blogger Layouts

Followers

Tuesday, June 7, 2011

Serabut.. Tetap Cool...

Assalamualaikum semua.. terima kasih kerana ada yang terus2an sudi menjenguk ke blog maklong yang semakin merapu meraban ni.. mana taknya.. bila tak sempat memasak tapi nak juga buat n3.. nilah jadinya.. apa yang ada dalam teratak maklong ni jugaklah yang menjadi topik perbualan kan..

Sekarang kan masih cuti sekolah.. minggu lepas maklong agak releks sebab baby haris dan abangnya balik kampung bersama papa dan mamanya yang juga bercuti.. minggu ni maklong agak sebuklah.. dari pukul 7.30am hingga 6.00pm.. jadual maklong hanya bersama anak2 ini.. malam pulak jaga baby alisya.. dari pukul 8.30pm hingga 7.30am..

Alhamdulillah.. baby Nina dah semakin biasa dengan nenek barunya ni.. rengeknya dah berkurangan.. mudah sikit maklong nak menjaganya.. paklong pulak dah semakin sayang dengan baby nina.. so, senang sikit maklong nak mintak tolong jagakan.. sesekali bila maklong nak makan ke.. nak solat ke.. nak membuang ke.. yelah budak2 besar ni memang maklong tak harap nak tinggalkan sesama mereka walaupun sesaat.. maklong takut sangat andai ada perkara2 yang tak diingini.. ya Allah mohon jauhkan dari segala yang buruk2 sepanjang menjaga anak2 yang diamanahkan kepada maklong untuk menjaganya ni..

Bila tak ada sapa2 kat rumah yang nak tolong tengok2 kan anak2 ni.. maklong lebih rela makan nasi bungkus dari terpaksa membiarkan mereka tanpa pengawasan untuk maklong memasak didapur..


Baby Nina yang baru berumur 8 bulan tetapi dah pandai berdiri dan berjalan sikit2 secara berpaut..


Wahh..!! dia pun dah pandai main2 sendiri dan sesekali dengar iklan Nina akan ralit tengok iklan.. sambil memerhati kakak dan abang2 yang lain bermain..


Masa untuk membotol.. setelah penat bermain gaya bebas.. bila dah pukul 2.00pm maklong akan pastikan mereka ni tidur hingga pukul 4.00pm..


Hoho.. ada pulak baby tua tertidur kat situ mintak dijaga jugak kut.. hehe.. paklong tu baru balik kerja malam.. tapi nak juga mengagah si Nina.. sampai tertidur.. kesiannnn..


Macam2 gaya anak2 ni main.. nak dimarah kesian pulak.. so, maklong biarkan sampai mereka penat.. lepas tu maklong akan suruh dorang berkemas..


Tengok tu.. berebut2 minum air minerel.. entah bila masa dorang ambik botol tu dari dapur, maklong tak perasan pun.. mata maklong pun kadang bergayut kat TV..


Yang ni.. menantu maklong yang rajin suruh dorang posing.. sitecit tu bukan main.. pandai jugak.. tapi lambat sikit dia akan lari..
sorang lagi si Alisya.. tak ada sebab mamanya kerja shift malam.. maklong baru perasan.. kesahnya anak2 yang maklong jaga ni.. semuanya anak misi..

6 comments:

nuwairani ismail said...

kalau rumah nani sebelah rumah makcik, agaknya mak nani pon dh campak nani kt cni kot sbb mak nani pon misi jugak. heheh

Maira Anjami said...

aik..ayh suke baby girl ke..hehe..

moge mak terus sbr n bersemangat jge dak2 kecik tu..nnt bile2 kitorang plak tambah bilangan cucu yg dijaga..hihi

Along Maklong said...

hahaha.. lawaklah nani ni.. nani baby dah besar bg org yang kat jepun jaga.. hehehe..

Along Maklong said...

adik..
ayah cakap bby nina tu macam adik masa kecik2 dulu.. dia selalu geram dan sebut nama adik.. patutlah kan.. hehehe..

Bila dah jaga anak korang.. mak tak nak jaga anak misi dah.. nak jaga cucu je.. hehehe.. masa tu mak kan dah bertambah tua.. macam tak larat je ramai2..

MakNgah said...

yaAllah.. mohon jauhkn segala yg buruk2 spnjng mjaga anak2... : buat sy sebak......

Along Maklong said...

yelah timah..
bukan senang nak jaga anak orang ni.. waima cucu sendiri pun.. tercalar kena kuku sendiri pun risau.. apatah lagi tersedak susu or apa2 yang menyeremkan tuuu..