Blogger Layouts

Followers

Friday, June 10, 2011

Kek Keju

Assalamualaikum Semua..

Lepas buat kek red velvet hari tu.. adalah lebih cream cheese.. timbang2 ada dalam 150gm.. butter ada juga.. yang tak ada cuma susu je.. maklong pun start motor terus pergi kedai runcit yang paling dekat dengan rumah ni untuk beli susu.. cucu2 maklong tengah tidor..

Resepi.. maklong ambik dari dapur adik Sue Hasue.. siap tunjuk cara membuatnya secara step by step.. nampak macam senang tapi ada sikit2 tak berapa faham.. maklum, orang tua baru belajar.. lambat sikit nak faham kan.. tapi alhamdulillah menjadi juga.. rasa dia pun sedap.. sampai geleng2 kepalalah anak2 memakannya.. sebiji kek ni kami habiskan berempat..

Yang maklong tak faham cara membakar kek ni.. bila maklong ikut arahan.. kek yang sebelah bawah tak masak.. atas dah garing.. last2 maklong keluarkan loyang yang berisi air.. bakar balik macam bakar kek biasa.. hehehe.. nasib baik tak hitam kan.. bila makan cheese cake ni.. maklong teringat2 kek yang beli kat sapporo eki, jauh tuuu.. sampai 2x beli.. punya sedap.. rupanya buat sendiri lagi sedap..


Acuan ni maklong guna sebab tak ada acuan yang sesuai.. nak guna spring form.. takut air panasnya meresap masuk kedalam adunan kek pulak..


Tengok bebetul dari dekat.. yang nampak berbiji2 tu cream cheese yang tak berapa nak larut semasa dipanaskan.. padahal dah menggelegak..


Oleh kerana rasanya yang sedap sangat.. besuk ke lusa kena buat lagi.. ada beberapa orang anak lagi yang belum dapat rasa.. cuma dapat tengok gambar ni je.. sian dorang kan..

10 comments:

Maira Anjami said...

wallaweh~~mak dh buat light cheese cake la..adek nk gak try buat..tp buat mse ni blom trngn nk mkn cheese cake lgi..kalo teringin pon,leh kyuh beskal g sapporo eki..ntah bile la nk cube buatnye..hihi

Along Maklong said...

trylah.. sedap buat sendiri tau.. takmo dah suruh adik beli cheese cake yang kat sapporo eki tu.. hehe.. abang2 & kak eja pun suka.. x benti2 dorang puji.. nak soh wat lagilah tu..

Amie said...

assalam maklong,
amie pun tgh belajo nak buat kek... nak belajo jugek dgn maklong...

Along Maklong said...

Amie..
maklong pun tengah belajar ni..
belum pandai sangat..
tapi ada peningkatanlah jugak.. hehehe..

IXORAROXI said...

baru sempat baca, nak mintak habis dah pulok :D

Along Maklong said...

hehe.. orang dalam rumah yang baru balik pun tak sempat jamah.. Ixora cubalah.. sedap tau..

lyn_linna said...

raya ni kitorang nk p umh c.idah ek..buat kek yg mcm ni tau..hehe

Along Maklong said...

bereh.. lyn..
jangan tak datang pulak..

Anonymous said...

minta le resepinya maklong

Manusia yg penuh kekhilafan... said...

Mak Long, nk resepi.. Nk try wt jga.. (^__^)