Blogger Layouts

Followers

Thursday, September 29, 2011

Kalau Pergi Kelantan.. jangan lupa singgah..



Kesini.. kemana..? ke Pengkalan Kubur.. bukan ke kubur tau.. hehehe.. tu, anak maklong yang sulung merangkap drebar maklong masa maklong ke Kelantan hari tu.. Mula2 pergi dulu.. maklong tak sempat nak kesini.. sebenarnya tak tahu pun ada tempat ni.. yang maklong pernah dengar Rantau Panjang je.. Bila rakan2 fb maklong ada sebut pasal Pengkalan Kubur ada corelle jual loose.. murah pulak tu.. mulalah maklong berangan..

Tapi tulah.. maklong tak merancang nak ke Kelantan pun.. sebab perancangan awalnya anak maklong Maira yang dapat suami orang Kelantan tak balik tahun ni.. balik tahun depan.. tunggu suaminya habis belajar.. tapi bila dah dengar dia mabuk2 maklong pun suruh dia balik.. tu yang maklong hantar dia ke Kelantan.. dapat jugak maklong ke Pengkalan kubur.. walaupun sekadar dapat jamu mata je..

Pengkalan Kubur ni jaraknya cuma 25km dari Kota Bharu.. 30 minit dah sampai.. bagi penggemar pinggan mangkuk.. periuk belanga dan lain2 yang sama waktu dengannya.. memang sesuailah berkunjung kesini.. harga berpatutan tapi tak boleh kurang.. yelah beli sikit je ko.. kalau beli banyak2 boleh kut.. kalau beli sikit.. jangan risau.. tak kena cukai pun..



Ni.. antara barangan yang tertinggal.. hehe..
kalau nak beli kat Parkson atau Sogo macam tak mampu je..



Kalau tak kerana budak ni.. rasanya tak sampai kesini.. maklum jauh.. ingatkan dulu tambang beratus2 hengget.. rupanya.. tak sampai rm200 pun termasuk TOL.. tulah kita ni.. kalau tak pernah pergi.. rasa jauhlah.. mahallah minyak kereta & TOL.. bila dah pergi baru tahu..

Kat bawah ni.. Rosetta corning ware yang maklong teringin nak beli lain tahun.. itu pun kalau maklong panjang umur.. dan ada rezeki.. boleh rembat satu set.. kalau tak tunggulah kut ada sapa2 nak belanja.. eh ada ke.. hehe.. 





Dereten tudung macam ni biasa kita tengok kat jala TAR.. harga pun tak jauh beza.. fesyen terkini pun banyak lagi kat KL lah.. orang pengkalan kubur baca jangan marah ye..




Macam2 ada..
Maklong tak sabar nak tunggu tahun depan.. nak datang sini lagi.. sebab ada yang tertinggal kat sini masa pergi hari tu.. hehehe.. ssyyhhhtt.. tak cukup duit ko..



18 comments:

Cheq Sue said...

maklong...saya pun baru dua kali sampai ke pengkalan kubor ni...nak kata apa kan? he he he

IXORAROXI said...

jangankan maklong, saya pun tergoda tengok set pinggan mangkuk, tapi kalau saya nak beli, entah bila pulak nak ke sana

Amie said...

haduiiii... maklong tayang pinggan mangkuk tu....cantik-cantik belaka, tak tahan mata menengoknya... Amie blum sampai lagi ke Pengkalan Kubur....

MakNgah said...

Eda, bloglist sy hilang..
xtau nk buat balik... ngeh3...

Along Maklong said...

sue..
dah 2 kali tu kira oklah..
boleh jamu2 mata kan..

Along Maklong said...

ixora..
kalau tak nak g pengkalan kubur.. kita g langkawi.. sambil melancung.. bestnya kan..

Along Maklong said...

amie..
maklong kan memang tengah gila pinggan mangkuk.. beli tuk anak2.. ada untuk diri sendiri jugak.. hehe..

Along Maklong said...

timah..
awak ni biar betul..
tu aku check.. dah ada..
bloglist yg mana..?

Juwita Jamaludin said...

mak long best nya corelle tu murah tak.. sebab itu design baru kan.. sukanya shopping2 gitu

Along Maklong said...

ita..
murah jugaklah kalau nak bandingkan harga kat pasaraya.. yg bestnya ada jual loose.. bolae tambah apa2 yg kurang.. nanti balik m`sia gilah jenguk2 kesini.. :)

nuwairani ismail said...

lucu la makcik ni...sy ni dah lebih 10 tahun kot tak gi sini...tula kan, agaknya kalau jadi menantu org luar, mesti mak mertua sy pon gila2 nak datang ke tempat2 mcm ni

Along Maklong said...

nani..
lepas ni kena pergi.. sebab kena tambah koleksi yg ada2 tu.. hehe..
lagi satu.. nani kena sedia bawak MIL kesini.. suatu hari nanti.. mesti dia suka.. dan sayang nani lebih2.. nak2 kalau belanja dia satu set.. haha..

MakNgah said...

my bloglist dh Ok
minta tlg anak repairkan...hehe

nuwairani ismail said...

hahah! nak belanja mak mertua tu kene mintak duit anaknya la...hihih,,,

makcik, pasni datang la amik award di blog nani ye...

Amie said...

Assalamualaikum Maklong,
tak pastilah pula ikan bolu tu ada ke tidak di semenanjung,
Amie bawakan untuk Maklong rupa ikan bolu tu di sini ye....
http://salamisimon1.blogspot.com/2011/07/ikan-baulu-panggang-sambal-tempoyak.html

Along Maklong said...

amie..
terima kasih.. rasanya ada.. nanti kalau jumpa maklong beli & tunjuk kat amie.. tu pun kalau ingat.. hehe..

CT NoArIzAh ArIs said...

Pengkalan kubur??
Sy baru tau lak kat situ pun ada set pinggan mangkuk muarah igt kat langkawi je.... nmpaknya pasni leh le sy ikut adk balik kelantan nanti ada alasan nak capai set lawa2 kat p.kubur tu..:)

Along Maklong said...

haha.. samalah dengan maklong..
baru tahu.. selepas balik dari kelantan 1st time.. tahun lepas.. jadi apa lagi.. bila dpt pergi lagi.. maklong terus kesana dan ada beli beberapa biji yg loose punya..