Blogger Layouts

Followers

Monday, October 24, 2011

Sabtu & Ahad.. masak.. masak.. masak..


Sabtu malam buat puding roti.. bakar punya.. kalau ikut nani rostam, kalau nak sedap dia suruh guna roti yang best.. paling koman pun guna roti butterscoth.. betul ke maklong eja ni.. tapi maklong lupa.. terbeli roti biasa.. jadi macam kurang sedap je..



Bangun pagi.. selesai solat subuh.. terus buat triffle.. resepinya ikut triffle pisang lemak manis.. pisang tu maklong gantikan dengan buah peach.. lepas tu masukkan peti ais..



Buah tembikai susu ni maklong potong2.. boh dalam peti ais.. penuhlah peti ais maklong..



Untuk sarapan dan bekal paklong.. maklong buat pancake.. kawan2 paklong kata sedapppp..!! cicah kari udang.. maklong lebih suka cicah sirap mapel..



Untuk makan tengahari maklong masak ikan selar.. sayur bening sawi bunga.. tak sempat nak posing pun.. petang sikit maklong buat kek pisang.. 2 biji ko.. nasib baik habis jugak..



Sotong sambal ni untuk makan tengahari tadi.. ingat nak ajak nak besan maklong yg study kat mana ye.. lupa pulak maklong.. makan tengahri.. rupanya dia balik rumah kakaknya kat Putra Jaya..



Ayam goreng simpel ni untuk makan malam.. ingatkan nak masak kicap.. tapi dah kepenatan.. makan macam tu je.. licinnn..



Pucuk paku goreng belacan..



Siap masak untuk makan tengahari.. masak kari pulak..untuk kuah roti jala yang jiran maklong tempah.. gambar bawah adalah antara roti jala yang maklong tebar hari ini.. alhamdulillah.. siap sebagaimana yang mereka nak.. yang warna pink + kuning tak sempat nak posing.. tuannya dah datang ambik.. nak cepat katanya.. kali sebiji roti jala pun maklong tak rasa nak makan.. dah jemu gamaknya..





Assalamualaikum semua..

Semalam hari sabtu 22/10.. dari awal pagi lagi maklong dah masuk dapur memasak.. macam2 maklong masak.. macam nak buat jamuanlah pulak.. jauh disudut hati tu ada teringin nak buat jamuan untuk anak beranak.. anak2 besan.. sempena harijadi anak maklong Maira.. menantu maklong Syafie.. (suami maira).. dan adik maklong Juita.. tapi hajat maklong tak kesampaian.. adalah masalah sikit.. jadi makanan demi makanan tu.. ada yang tersimpan kat peti ais dan ada yang dibawa ketempat kerja paklong dan anak maklong diana..

Hari ni pulak maklong terima sedikit lagi tempahan roti jala dari jiran2.. ada yang untuk makan sendiri.. dan ada yang nak dibawa kerumah adik sempena harijadi anak buahnya.. sebelum mula menjala.. maklong masak untuk makan tengahari.. seronok masak ni.. kalau ada yang makan.. anak besan maklong yang belajar kat UITM, bercuti hingga selasa ni.. nak convo di UITM shah alam.. anak maklong haris.. tukang makan no.1..
tulah yang kerja maklong duk kat ceruk dapur.. masak.. masak.. masak.. kemas.. kemas.. kemas..

  

11 comments:

Pen Biru said...

alahai mak long..kenapa la mak long rajin sangat masak..terliur je tengok..

Amie said...

bestnya.... macam-macam Maklong masak, rasa nak makan semua tapi tak larat... tapau ajelah ye Maklong.... balik dulu, nak sambung kerja..

Sharifah Nadzarah said...

wahhh..semuanya sedap2 maklong...
semlm sy masak nasik lemak tapi tak dapat nak posing la sebab anak sy delete gambonya..huhu sedey2...

JaSSNaNi said...

banyakkkknye mak long masak.. penkek tu pun sedap cicah kuah kari udang ye.. smlm nani pun wat penkek.. tapi cicah susu je.. ehehe.. lepas tu anak2 asyik request nasi goreng je.. sampai ke subuh tadi dok goreng nasi gorenggggg je.. ehehehehe...
tengok menu mak long ni.. lagi2 roti jala yg wane wani tu.. mmg sedap sangat lerrrrr nampak.. kaler pun cantek.. :D

cik cek said...

Wah! MakLong Cooking Marathon ni maklong...non stop cooking...fuyoooo...kalau cek mau pengsan dah ni....paling best ....berangan la ni...dpat join makan sume yg mak long masak tu...sedap2 belaka..macam2 ada...menu lengkap sungguh...:D

Maira Anjami said...

wallah~~terliurnye......!!bufday kami kat sini belom disambut..sgt2 sibuk..huhu..tunggu lapang sket baru nak sambut kot..kek yg ditempah oleh bufday boy pon blom sempat nk buat..hehe

nuwairani ismail said...

wah! patutla bz betol hujung minggu tu...ada sesi masak memasak rupanya...berbaloi makcik beli acu 3 lucang tu...akhirnya jadi sumber rezeki sampingan dah...

Chah said...

salam ukhwah...
wahhh....ni macam menu saya 2 bulan! sedap2nya makanan kat sini...mintak ijin link blog maklong ni kat blo saya ye..tq

CT NoArIzAh ArIs said...

Wah mak long mcm2 ada.... hari minggu ari tu bakal besan mak saya datang 3 org je sy buat roti jala,kek coklat dan pau itupun ada yg kata macam nak buat jamuan.

Memang betul jika kita masak ada yg tolong habihkan memang puas hati.

azwadunn_28 said...

sedap nampak:-)

DieNa said...

macamna nak buat pancake yg comel macam tu