Blogger Layouts

Followers

Saturday, October 22, 2011

Ikan Sepat Masak Sambal..


Assalamualaikum semua..
Apa kabar semua hari ni.. ada yang belum bangun.. ada yang tengah bersilat kat dapur.. menyiapkan sarapan untuk keluarga kan.. maklum kan hari ni cuti.. maklong pulak doklah nak menayang menu semalam.. hari jumat.. hari maklong bermanja2 dengan anak dan menantu.. pagi2 lagi dah arah menantu buat itu ini.. cat bilik air.. repair kerusi yang patah.. pasang cermin dan rak kat bilik air.. bila dah siap ajak pulak ke pasar borong.. setia bagai pak supir mengekori maklong membeli ikan.. sayur dan buah.. tolong bawakkan apa yang maklong beli.. uols ada tak menantu macam maklong.. ha.. tu lah beruntung maklong kan..

Siap beli sotong 2kg dengan udang lagi ko.. pastu tunjuk kat maklong ada ikan kegemaram maklong & paklong.. ikan sepat yang jarang sangat nak jumpa kat pasar borong ni.. apa lagi maklong terus beli 1kg.. harganya cuma rm7..



Ada sapa2 yang tak pernah tengok ikan sepat ke.. nilah rupa dia sebelum disiang.. besar2.. geram tengok..
maklong goreng lepas tu buat sambal biasa2 je.. tapi sedapnya..



Peria goreng ni anak maklong yang masak..



Ikan tongkol masak lemak cili api ni pun anak maklong yang masak.. maklong tak makan pun.. cukuplah ikan sepat masak sambal tu..


19 comments:

cik cek said...

Maklong...
Sume lauk fav....cek nak join makan ngan maklong ni...boleh ek..:D

Amie said...

oh Maklong.... sedapnya menu! semua Amie suka....ikan sepat tu memang dah berpuluh tahun tak makan sebab tak jumpa sejak tahun 1988 (terakhir makan di Tanjung Karang....) ada rupanya spesies ikan ni lagi...

Izan said...

Maklong, menantu belum nak ader lagi ..wuteverpun..mmg maklong bruntung laa.. dekat ngn pasar borong, boleh borong ikan fresh2..hihihihi:)

IXORAROXI said...

Sempoi je,janjinya sedap dan berseleran nak makan Maklong kan
ikan sepat masin goreng makan dengan nasi panaske buburke memang terangkat

MakNgah said...

yang ni sepatlah, kalo yg kecik cket org tmpt sy panggei sepat ronggeng,,,hehe

Along Maklong said...

cek..
selalu lambatlah..
kalau ada lagi tak salah.. kita makan ramai2.. mesti berselera punya..:D

Along Maklong said...

amie..
lama tu tak jumpa ikan sepat..
kat sabah takde ke.. maklong selalu gak jumpa kalu tak kat pasar borong ni kat langkap, kampung suami..

Along Maklong said...

izan..
memang best duk dengan pasar borong.. rasa tak nak pindah duk tempat lain.. nak duk sini je.. selain fresh murah sikit dibandingkan tempat lain.. hehe..

Along Maklong said...

ixora..
ikan sepat masin lama tak jumpa yang brand bendang malaysia punya.. selalu nampak siam mari punya.. maklong takmo yang tu..

Along Maklong said...

timah..
samalah.. hak kecik nipis ja tu kami panggil sepat ronggeng..

MulutPayau said...

Maklong..
Saya dah lama tak tengok dan tak makan ikan sepat ni...kalau goreng mmng sedapkan..

nuwairani ismail said...

wah! ikan sepat tu murahnya! tak pernah beli pulak yang fresh macam ni. selalu makan sepat yang dibuat jeruk tu...

Along Maklong said...

mulut payau..
kalau mengidam bolehlah kepasar pagi selayang.. selalu ada.. goereng memang sodappp..!!

Along Maklong said...

nani..
makcik pun terkejut masa beli hari tu.. menyesal beli 1kg je.. kalau beli lebih boleh buat pekasam or jemur buat ikan kering..

Citarasa Rinduan said...

mak long...

aduh.....
memang kan, bila layan satu family perasaan terus jer jadi happy, dapat kumpul dan tukar2 pendapat jua kemahiran..

bila pandang ikan sepat,peria masakan anak maklong tu dan tongkol tu ayu rindukan kampung halaman..
sangat rindu

Along Maklong said...

ya ayu..

rindu kampung ya.. apalagi, jom kita balik kampung.. ala.. maklong baru balik minggu lepas..

Juwita Jamaludin said...

salam kak sedapnya ikan sepat. kegemran saya ni kak. masa mengandung anak lelaki dulu saya teringin mak saya selalu belikan bila balik kg.. sedapnya.. nanti balik msia nak cari ikan sepat la.. uhuhu tapi lambat lagi tahun depan

Along Maklong said...

ita..
yang duk sini pun jarang dapat makan ikan sepat ni.. huhu.. tapi maklong beruntung sebab selalu jugak jumpa.. tahun depan tu dah tak lama ita.. tungguuuuu.. hehe

Nur-nba said...

Selalu jumpa ikan sepat yg dibuat ikan kering je..