Blogger Layouts

Followers

Monday, January 23, 2012

Ikan Tahu & Tentang Pengasuh..


Assalamualaikum semua..

Bestnyaaa.. cuti panjang ye.. tempias juga dekat maklong yang tak bekerja ni.. tapi tolong jaga anak2 orang yang bekerja.. jadi otomatik rumah maklong jadi sunyi dari suara anak2 kecil.. ada yang cuti 4 hari je dan ada yang cuti seminggu..

Sebut tentang jaga anak orang ni.. maklong sekarang kerap terbaca luahan perasaan tentang anak yang dijaga orang macam maklong nilah.. bila baca rasa ada tips yang maklong nak kongsikan dengan sesapa yang nak cari pengasuh kepada anak memasing.. carilah kawan yang pernah hantar anak kerumah pengasuh tu.. jangan dengar je cerita baik kawan tu.. pergi sendiri rumah bakal pengasuh tu.. masuk rumah dia.. tinjau2lah isi rumah tu.. dari dapur hingga kepagar depan.. sambil berkira2.. pastikan anak kita selamat selama 10 jam kat rumah tu.. carilah 2 atau 3 rumah pengasuh dan buatlah pilihan.. yang terbaik.. sila jangan ambil mudah or cincai..

Ambil masa seminggu untuk percubaan.. yang ni selalunya maklong yang akan sarankan kepada mak budak yang nak mintak tolong maklong jagakan.. lepas tu tanya anak kita.. best tak duduk dengan nenek ke makcik ke anti tu.. kalau anak jawap best.. oklah tu, boleh teruskan.. kalau jawapannya tak best, tukar.. cari pengasuh lain.. tu kalau anak yang dah pandai cakap.. kalau masih bebetul baby.. lu pikirlah sendiri.. bak kata nabil.. hehehe..

Lepas tu mai layan masak taucu ikan tahu atau ikan aji2 maklong ni.. ikan ni susah nak dapat kat pasar borong Selayang.. maklong beli ni kat pasar Pasir Penambang, Kuala Selangor.. masa maklong balik kampung berurut minggu lepas.. ini, antara ikan feberet maklong..





Maklong pasti.. ramai yang tak kenal ikan tahu ni.. ha.. nilah rupa paras ikan tahu.. tapi setelah disiang.. lepas tu boh gram kunyit.. goreng.. makan macam tu pun sodap.. cicah dengan sambal kicap.. sebab apa disebut ikan tahu.. dari kepala hingga keekor dia lembut macam tahu.. sedap..!!



Tapi maklong lebih suka dimasak taucu macam ni.. anak2 pun suka.. habis ditimba kuahnya yang masam2 manis tu.. kalau maklong kena pecahkan cili api tu.. baru ngam.. sekor tak cukup ko..

p/s.. punyalah malas maklong ko ni.. ambik gambar dalam kuali je..


20 comments:

norlieharumaini said...

tip yg berguna tu.. lau boleh buat juga kat taska macam tu..

Mak-Imma said...

tgk mak long tayang gmbr ikan masaktauchu, teringin lak mak nk masak tauchu nih.. dh lama x mkan nih

IXORAROXI said...

Salam Maklong, saya kenal ikan ni sebab abang selalu beli...gambar dalam pun dalam kuali le..tapi mengancam!
Kalau semua pengasuh macam Maklong, senang dan damai hati ibu ayah yang berkerja..bukan mudah nak cari pengasuh or baby sitter yang baik.Syukur saya dulu dapat baby sitter yang baik. 10 tahun juga anak2 tinggal dengan jiran yang mereka panggil Mummy..cuma sekarang senang sikit ada bibik tolong tengokkan si kecil, syukur bibik pun boleh saya percaya dan harapkan

mak ngah pora said...

ikan tahu tapi saya yg tak tahu...

Citarasa Rinduan said...

assalamualaikum

mak long.. aduhhhhhhhhhhh
ditayangnya ikan tahu pulak, adik mak long nie dok lapor tau...

heheheh

maklong, thanks syer ttg pengasuh ya, mmg sukar zaman skrang nie nak letak anak kat mana2.. mcm ayu senang, masih ada ibubapa, mertua...

kalaulah adik ayu dekat ngan kawasan maklong, ayu suruh maklong jagakan anak saudara ayu y satu tu..
kasihann

Along Maklong said...

norli..
kat selayang ni ada taska yg dinding kaca.. boleh nampak semua aktibiti dari luar.. mak2 boleh hantar anak tanpa was2.. harganya sedikit was2.. hehe

Along Maklong said...

mak..
masak taucu ni sekali2 memang best banget..!!

Along Maklong said...

ixora..
rasa macam lamanya tak jumpa..
maklong tak boleh masuk blog awaklah.. tak tahu sebab apa.. huhu..

alhamdulillah.. awak dapat pengasuh dan maid yang baik..

MulutPayau said...

Assalamualaikum maklong....
Memang susah nak cari pengasuh yg baik skrang ni...saya pernah alami dulu..anak diberi susu yg basi...kalau diingatkan memang sedih sangat.....

Mama Janet said...

ikan tahu tu sama ke dengan ikan ayam

kkida @ 1001resepi said...

salam maklong,
kalau pree please vote utk blog kita boleh ye...tima kasih...:)

Along Maklong said...

w.salam mp..
husshh.. dasyat tu, kalau sampai susu basi pun nak bagi bby.. maklong air ada semut pun takmo guna tuk bancuh susu bby.. takut depa bodoh.. hehe..

Along Maklong said...

mama..
tak sama.. dia macam ikan bawal hitam, bentuknya je lain sikit..

Along Maklong said...

ida..
dah.. maklong dah vote..
mintak tolong anak buatkan..
maklum, maklong tak berapa reti.. huhu..

ieja amieja said...

kak saya x pernah tgk ikan tahu,tp pernah dengar nama ikan ni..utk info cari bby sitter ni sokong betul, sbb sy pun jaga ank org..huhu

Maz said...

Assalamualaikum Mak Long,
ni ikan laut ke sungai?
mmg kt KL takde jual ker?

klu sudi follow la blog sy hatimamaz.blogspot.com

Amie said...

Sedapnya....sedap tu ikan masak taucu Maklong, baru 2 hari lepas Amie makan!

Amie said...

Sedapnya....sedap tu ikan masak taucu Maklong, baru 2 hari lepas Amie makan!

ROJAK said...

tu dia cara2 masak ikan tahu yang tak tahu sebelum ni

Anonymous said...

cam sedap jer lauk ikan tuh..cam ner nak masak..hehe