Tuesday, February 22, 2011
Siakap Tiga Rasa
bahan2
2 ekor ikan siakap
3 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
2 sudu cili kisar
1 sudu sos tomato
2 sudu sos tiram
3 sudu sos cili
1 sudu gula
garam dan serbuk perasa
bahan tambahan:
sedikit kobis bunga
1 pelepah batang sup
1 biji tomato
1 biji kecil lobak merah
1 biji bawang besar
cara memasak:
ikan dibersihkan.. gaul dengan garam dan serbuk kunyit.. goreng ikan hingga agak garing.. angkat.. letak dalam pinggan hidang..
hiris bawang putih dan bawang merah dan juga halia
panaskan minyak.. tumiskan bahan2 yg telah dihiris hingga kekuningan..
masukkan cili.. tumis hingga agk garing.. masukkan sedikit air.. sos tomato.. sos tiram dan sos cili..
jangan lupa gula.. garam dan serbuk perasa..
akhirnya masukkan batang sup.. kobis bunga.. tomato dan bawang besar yg telah dipotong kecil..
bila kuah telah mendidih tutup api dan siramkan kuah diatas ikan tadi..
kalau suka parutkan lobak merah diatas ikan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment