Sunday, February 20, 2011
Ikan Keli Bakar Masak Lemak
bahan2:
1 kg ikan keli
20 biji cili api
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
3 ketul cekur
sedikit belacan
sedikit garam dan serbuk perasa
3 helai daun limau purut
1/2kg santan
air asam jawa
cara:
ikan keli disiang.. bsuh mnggunakan air limau atau asam jawa dicampur garam supaya tidak hanyir
gaul ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit
bakar shingga mask
tumbuk smua bahan2 diatas
panaskan 1/2 cawan santan.. kemudian masukkn smua bahan2 yg telah ditumbuk..
msakkan diatas api yg kecil.. kemudian masukkan pula air asam jawa dan santan
garam dan serbuk perasa dan daun limau purut
akhir sekali masukkan ikan keli yg telah dibakar tadi
sedia untuk dihidang
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
wow!
kalo gune ikan keli goreng bleh tak?
kalo tak gune cekur jadi tak?
boleh je..
cuma rasanya lain sikit..
time rajin je mak bakar ni bila time mals guna ikan keli goreng je..
Post a Comment