Blogger Layouts

Followers

Monday, November 21, 2011

Udang Sri Rampai


Assalamualaikum semua..

Pagi2 ni maklong nak kongsi resepi yang pedas dan sedap.. bak kata member blogger maklong.. udang ni tak kira masak apa pun.. mesti sedap.. maklong kalau dah malas nak ke pasar.. bila bahan nak masak tak ada kat peti ais.. maklong goreng je udang ni.. tapi jangan garing2





Resepinya senang je.. buat je macam kita nak masak sambal.. tak kisahlah guna cili api or cili besar.. tambah serai dan daun kunyit yang dihiris halus..

Bahan:
1kg udang saiz XL
cili api ikut suka.. nak pedas bubuh banyak
2 biji cili merah besar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
sedikit belacan..
(tumbuk semua bahan2..)
1 inci halia dihiris halus memanjang
2 helai daun kunyit hiris halus
5 batang serai dihiris halus

tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan..
masukkan serai.. dan juga halia.. kemudian masukkan udang..
masukkan sedikit air asam jawa.. garam.. aji dan gula..
bila udang hampir masak.. masukkan daun kunyit..
kacau hingga udang masak..
sedia untuk dihidang..




6 comments:

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Maklong :)
Resipi senang2 kdg2 kala menyelerakan :P udang mmg menjadi kegemaran dirumah sini sedap nyer :P

Pen Biru said...

alahai mak long..sedapnya.ana pun suka udang kalau goreng cmni..apa saja jenis masakan udang, memang ana suka..ratah je..sedappp

aJa said...

sedapnyer...

Mak-Imma said...

sodapppp............nk ckit :))

Amie said...

adeeehhhh...Maklong...udang tu tinggal tarik ekornya je...terus ngap masuk mulut...sedapnya!

Juwita Jamaludin said...

salam mak long nampak menarik respei udang ni.. tgh tegk bola msia lawan indon ni tgk udang lapar plak perut .. hihihhii