Monday, March 28, 2011
Peria Katak Goreng Garing
Ada yang tak kenal macamana rupa peria katak ke..? nilah rupanya.. tak kenal maka tak cinta.. bila dah kenal selama ni pun buat dek je.. tp, hari ni dah jatuh cinta.. sedap rupanya..
Masa rancangan nona yang dihostkan oleh puan vanida imran kira sebulan lepas.. en. yusuf haslam ada sebut minuman dia setiap pagi ialah jus apel hijau dicampur dgn peria katak.. maklong pun mulalah berangan2 nak cuba jus peria katak.. pagi tadi masa kat NSK maklong nampak peria katak ni terus ambil dalam 4 biji.. 1/2 maklong buat jus campur pegaga.. dan yang lebihnya maklong buat goreng..
Selalu.. bila paklong belanja makan kat restoran tuuu dia pak tam kat bandar baru selayang.. maklong nampak je peria katak goreng ni.. tapi tak teringin pun nak cuba makan apatah lagi memasaknya sendiri.. tp, entah apa angin maklong hari.. tiba2 rasa nak cuba.. tak sangka rupanya sedapppp..!! rangup ngko.. macam keropok ikan.. pahit sikit2 je..
Senang je buatnya.. jom try.. resepi ni..
bahan:
3 biji peria kata potong nipis
3 sudu tepung tempura
1 sudu tepung jagung
1 sudu serbuk kari
secubit garam
aji kalau suka
cara:
basahkan peria yang telah dipotong..
taburkan semua bahan2 diatas dan gaulkan sampai rata..
panaskan minyak.. goreng hingga betul2 garing..
angkat dan toskan..
sedia untuk dihidang..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
3 comments:
betul ke rangup?
sy kalau tengok peria..pikir pahit jer..mmg x sentuh ler..
betul.. takkanlah makcik nak tipu.. hehe
makcik pun tak tahu sebelum ni..
asyik pikir pahit jugaklah..
tp, bila dah cuba baru tahu..
mcm best jee, nk cuba :)
Post a Comment