Blogger Layouts

Followers

Sunday, November 20, 2011

Sup Tulang + Daging Korban..


Didatangkan dari jauh.. negeri cik siti wan kembang..


Assalamualaikum semua..

Beruntung maklong dapat menantu & besan orang Kelantan.. tiap2 tahun dapat daging korban.. teringat beberapa tahun lepas.. masa tu masih susah.. maklong teringin sangat nak makan daging korban.. yelah nak beli mahal ko.. maklong suruh anak or menantu maklong tolong apa yang patut kat masjid.. semua buat2 tak dengar.. dorang ingat maklong teringin sikit je kut.. sampai sudah maklong tak merasa.. meleleh airmata maklong dek kekecewaan dan kesedihan.. barulah dorang kelamkabut.. dan ditahun2 lainnya.. menantu maklong akan tolong orang2 mesjid urus daging korban.. jadi tiap2 tahun jugaklah maklong merasa daging korban..

Entah kenapa.. pada maklong kan daging korban ni rasanya lain.. macam sedap sangat.. bukan sebab free.. tapi sebab keikhlasan orang2 yang berkorban rasanya.. tapi yang maklong dapat kiriman dari besan maklong ni daging aqiqah.. biras Maira buat aqiqah anak lelakinya yang baru lahir.. terima kasihlah diatas ingatan korang2 semua.. buat susah2 je.. hihi.. bukan saja daging.. tulang rusuk.. gearbox pun ada.. memang kelas gitu..





Maklong kan.. kalau masak sup suka yang jernih je kuahnya.. jadi maklong tak gunakan banyak bahan rempahnya.. sebab nak dapatkan rasa manis daging tu.. lagipun daging tempatan.. rasanya memang tiptop.. resepinya sipel je.. cuma satu tang maklong nak suruh uols cuba.. masukkan akar daun sup yang telah dicuci bersih semasa kita menumis bahan2 tumis..

Bahan:
3kg tulang + daging..
(rebus hingga separuh masak)

7 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*
2 inci kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
akar daun sup
garam & aji
daun sup & bawang
bawang goreng

Tumbuk bahan bertanda (*)..
tumiskan semua bahan2 diatas hingga kekuningan.. masukkan kedalam daging yang sedang direbus..
terus merebus hingga daging menjadi lembut..
rasa garam & aji..
masukkan kedalam mangkuk..
taburkan daun sup & bawang dan bawang goreng

*kalau rajin buatlah sambal kicap
masa ni maklong malas.. tu yang picitkan cili je dekat sup tu masa nak makan..


6 comments:

Amie said...

Selamat pagi Maklong,
terharu dengar cerita maklong tu...
tentang akar daun sup tu...sebenarnya ia menambahkan aroma sup ye Maklong... Amie memang selalu bubuh akar sup tapi kisar halus dengan bahan-bahan yang lain... sedap nampaksup tulang Maklong tu! Amie pun setuju buat sup tulang rupa bening-bening gitu... jangan masuk banyak sangat bahan rempah sup... nanti kurang manisnya..

Mak-Imma said...

ye lah, mak masa dulu2 pun ssh jg, nk mkn ayam kene tggu hari raya jer. skrg bdk2 hari2 mkn ayam... sup tulang Maklong tu nmpk sgt menyelerakn lahhh...... ..

IXORAROXI said...

lamaaaaaaaaaaaaaa tak singgah sini.Harap mak long sihat ya..pstttt lawo gambar :)

Along Maklong said...

amie..
laaa.. ye ke kena kisar..
maklong sebenarnya ada terbaca blog sapa ntah.. sepintas lalu je tentang akar pokok sup tu.. bila cuba sedap pulak.. tu yang bila buat sup selalu bubuh akarnya.. nantilah maklong cuba kisar..

Along Maklong said...

mak-imma..
ada gak orang yang sama dgn maklong kan.. makan ayam tunggu raya.. makan daging tunggu ada orang kaya buat kenduri.. huhu..

Along Maklong said...

roxi..
lama sangat maklong menyorok..
cantik ke.. kamera baru.. yang dulu punya cucu dah buat main pondok2.. huhu..