Friday, June 24, 2011

Sambal Bilis Belimbing Buluh Hitam

Assalamualaikum Semua..

Hari ni maklong ulang tayang resepi sambal bilis hitam.. jenguk DISINI belimbing buluh yang maklong rebus hingga berwarna hitam 2 hari lepas maklong buat sambal.. pedas berapi.. sebab selalunya maklong guna cili kampung yang warna hijau.. tapi hari ni maklong guna cili api merah..

Inilah rupa sambal yang telah siap dan telah dihidang.. sedia untuk dimakan dengan nasi panas.. mak mentua lalu kut belakang pun tak perasan ko..

bahan2 yang telah digoreng hendaklah ditumbuk.. masukkan sekali belimbing buluh hitam.. cuci dulu belimbing tu supaya hilang rasa masam dan masinnya.. panaskan minyak.. kemudian ditumiskan diatas api yang kecil..
bubuh gula.. aji.. dan sedikit kicap sehingga secukup rasa..

Ini bahan2 yang diperlukan untuk membuat sambal hitam.. tambah gula.. aji dan kicap
bilisnya goreng dulu.. bawang putih dan bawang merah dihiris nipis kemudian goreng juga.. cili api pun goreng separuh masak..

8 comments:

  1. yang ni adik tak terliur..sebab tak suke kot..
    ke mak rase adik akan suke kalo cube makan sekali?hehe

    ReplyDelete
  2. tak terliur..?
    mak ada simpan tuk adik sikit..
    ingat nak buat kering2 sikit pastu pos awal bulan depan.. nak pos belimbingnya takut adik tak reti nak masaknya.. mak pun masak agak2 je.. kadang sedap kadang tak.. hehe..

    ReplyDelete
  3. saya suka sambal cam ni...tapi tak letak belimbing....tumbuk jer tanpa belibing..sedap gakkk

    ReplyDelete
  4. samalah dengan maklong suka sangat sambal bilis.. tak kira sambal macam mana pun.. hehehe..
    cubalah yang ni.. sedap tau..!!

    ReplyDelete
  5. satu hari nak cuba resepi Maklong ni, resepi ala-ala macam ni, bisa memancing selera abang saya tu...pedas berapi berasap!

    ReplyDelete
  6. ixora..
    paklong pun suka sangat sambal ni.. dia gaul je dengan nasik.. lauk lain dia makan sikit2 je.. rebus sikit dan sekejap je pun tak pe.. maklong baca kat blog sapa entah.. lupa pulak..

    ReplyDelete
  7. pernah mkn sambal ni,,,1st time..mmg sdap..mase tu anta spupu kwin kat raub..xsedar mkn smpai 4kali tambah..nasi myak lauk ayam pun xlyan..

    ReplyDelete
  8. pernah guna cili merah tu untuk sambal hitam...
    peeerrrgh, semua panas dan pedih perut... tobat..
    kalau buatpun, guna cili api hijau dan takdela banyak sangatpun...
    terangkat!!

    ReplyDelete