Thursday, March 3, 2011

Sotong Masak Kicap Berlada


Bila tengah hari tdi maklong layan rasa malas.. mlm ni maklong tk bolehlah nak malas2 lagi sebab kejap lagi suami maklong balik.. mesti dia nak makan kan.. menantu maklong pulak dah keluarkan sotong dari peti ais..

Anak2 lelaki maklong pulak dah keluar masuk dapur tnya ummi nak masak apa..? tulah anak2 maklong.. dah ada anak bini pun masih harap maklong yang masak..

Maklong main capai je apa yang ada kat dalam peti ais ni.. selalunya maklong masak ikan atau ayam buat macam ni.. tp, kali ni maklong cuba sotong.. dan hasilnya sedap jugak.. anak2 pun suka

bahan:
2kg sotong, siang dan cuci bersih
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji cili hijau
1 biji bawang besar
3 sudu cili kisar
kicap cap kipas udang.. manis punya..

cara:
rebus sotong.. angkat dan toskan..
tumbuk bawang merah.. bawang putih.. dn halia..
panaskan minyak.. tumiskan bahan yang telah ditumbuk.. bunga lawang dan kayu manis sehingga naik bau.. masukkan cili kisar..
masukkan sotong.. bawang besar dan cili hijau..
masukkan kicap.. tambah sedikit aji kalau suka..
tutup api.. sedia untuk dihidang..

maklong panggil anak2 dari dapur.. halloooo.. makanan dah siapppp...!!

4 comments:

  1. sotong ni ade telor ke?
    nmpk cam kembung je..hehe

    ReplyDelete
  2. pandai adik teka..
    mmng semuanya ada telur..
    tu yg mak x potong.. sayang telor dia..
    sedap gilerrr..

    ReplyDelete
  3. salammaklong,,,seronok BACA resipi maklong semua:) masakkan ibu yg sodap2.. sy suka n cuba sikit2,,,nak dkt kawen tp baru nk cuba memasak,,, hehehe,,,,segan la xpandai masak,,harap maklong blh bg ips2 yg berguna utk org mcm saya nie.... goreng ikan pun masih melekat pd kuali...sedih je :( mas cheras

    ReplyDelete
  4. *Tips2 yg berguna :)

    ReplyDelete