Thursday, March 10, 2011

Siakap Kukus


Resepi ni maklong ambil dari album lama maklong.. sebelum ni maklong suka uplod gambar masakkan maklong kat fb je.. bila ada kawan2 yg berminat nak tahu resepi, maklong akan bagi kat inbox mesej..


Kalau ikan siakap ni, maklong memang suka kukus.. sebab dagingnya sangat lembut.. untuk memilih ikan yang segar.. pastikan insangnya masih berwarna merah dan ada sedikit berlendir..

bahan:
2 ekor ikan siakap
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
2 batang serai diketuk
5 biji cili api diketuk
1 biji tomato belah 4
1 biji karet dipotong kecil
1 biji limau nipis
garam
aji

cara:
ikan disiang dan dicuci dengan air asam supaya tidak hanyir..
letakkan didalam bekas.. hiris bawang merah, bawang putih dan halia.. tabur diatas ikan..
masukkan sekali cili api, serai, karet dan tomato
perahkan juga air limau nipis.. masukkan garam dan aji secukup rasa..
kukus ikan selama 45 minit..

*kalau suka berkuah, tambahkan air..

No comments:

Post a Comment