Wednesday, March 9, 2011

Ikan Rebus Masak Sambal Hijau


Pagi tadi maklong agak lewat pergi ke pasar borong.. hasilnya agak menyeronokkan.. sebab maklong dapat beli ikan dgn hrga yg agak murah.. macam ikan kembung rebus ni sepatutnya 1.5 rm15.. tp toke ikan tu suruh maklong bayar rm10 je.. best kan..

Biasanya maklong goreng je ikan ni pastu cicah dgn sambal kicap.. terangkat u.. beli 3 ekor je.. bolehlah habis..
bila ikan ni banyak maklong mula mereka2 resepi apa untuk ikan ni.. bukan apa, supaya laku

Jom tengok maklong masak apa.. sebab ni kali pertama maklong masak macam ni.. anak2 maklong kata sedap.. tandanya lain kali kena masak macam ni lagi..

bahan:
1 kg ikan kembung rebus, bersihkan, goreng garing
3 biji cili hijau*
segenggam cili api hijau*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
1 biji bawang besar dipotong kecil2
air asam jawa
garam, aji, gula

cara:
tumbuk bahan2 bertanda *.. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan bawang besar.. masak hingga agak layu..
kemudian masukkan air asam jawa, garam, aji dan gula secukup rasa
bila rasa dah ok.. tutup api..
tuangkan sambal diatas ikan yg telah digoreng..


Inilah rupa menu maklong untuk tengahari ni..
maklong makan bersama sayur bening bayam hijau..
serba hijau lah pulak..

4 comments:

  1. x paham..x rebus..pastu goreng..
    kene tukau nama resipi ni :)

    ReplyDelete
  2. adik: tq2.. janji merah kan.. haha..

    kadori-san: hoho.. ikan rebus ni dah siap direbus masa makcik beli.. balik kita tinggal cuci pastu goreng..
    ada nama lain ke utk ikan ni..? yelah.. ada orang panggil ikan kukus kan..

    ReplyDelete
  3. Cara goreng ikan nie... Mcm mane? Lepas rebus pastu goreng tak letak ape2 atau goreng ikan tue mcm biase letak kunyit serbuk dan garam..?

    ReplyDelete