Monday, October 3, 2011

Roti Jala.. step by step..


Assalamualaikum semua..

Memang maklong dah giler ni.. sampai hati cakap maklong giler ko.. takpe2 maklong tak kesah pun.. sebab maklong bukan gila meroyan kan.. cuma gila roti jala je.. sahabat maklong tulah nak tengok cara2 maklong buat roti jala ni langkah demi langkah.. so, maklong layan jelah.. tengah rajin ni.. kalau dah malas nanti.. acuan kemana.. kuali pun entah kemana..



Mula2 tu wajiblah panaskan kuali non-stick ni.. nak sapu minyak boleh.. tak nak pun tak apa.. sebab grenti tak melekat.. pastu picitkan acuan yang dah diisi dengan adunan berwarna kuning.. buatlah garisan lurus macam kat atas tu..



Kemudian ambil acuan yang yang telah diisi dengan adunan yang berwarna hijau.. picitkan secara melurus juga.. alah~~ tiru je macam yang maklong tunjuk tu..



Buat sampai habis.. laju2 sikit.. kalau lambat2 nanti.. yang kuning tu dah garing.. yang hijau belum siap diacu.. hehe.. biarkan hingga masak.. dalam 1 minit macam tu..



Bila dah masak letakkan dekat pinggan.. telentangkan.. yang masa masak tadi sebelah atas.. bila nak gulung letakkan sebelah bawah.. supaya nampak cun gitu.. lipatkan..



Barulah gulung.. gulung tu biarlah kemas sikit.. bukan apa, kalau buat kerja serba boleh.. baru boleh letak hantaran tinggi2.. ustaz cakap.. bukan maklong cakap tau.. hehe.. hantaran tinggi2 buat apa.. bila dah kawin semua2 nak guna duit kita.. yang penting hantaran tiap2 bulan tu.. bagi tinggi sikit.. harga barang semua naik kan.. eh2 melalut pulak orang tua ni..



Lepas tu susun kat pinggan.. alahai maklong ni.. ini pun nak ajar ke.. eh mana tau ada yang tak tahu.. orang ni kan macam2.. yang tahu buat2 tak tahu.. yang tak tahu buat2 tahu.. yang tak tahu dia tahu.. yang tahu dia tahu.. ishkk2.. berapa banyak punya tahu da..



Haaaa.. yang ni semua orang mesti tahu nak buat apa kan.. kalau dah hidang macam ni pun tak tahu nak buat apa.. kira tunggu hari Juamat depan jelah.. hahaha.. hamboii..  maklong kemain ceria lagi hari ni.. mana taknya.. awal2 pagi lagi paklong dok puji2 maklong.. kari udang tu sedapppp..!! habis selama ni maklong masak tak sedap ke..? sedap je.. tapi kali ni lain sikit.. lebih sedap.. jawab paklong.. adalah rahsianya.. maklong tumbukkan sedikit udang kering dan tumiskan bersama bawang merah dan bawang putih.. sebab udang tu dah lama dok peti ais.. kira dah tawarlah..

Sekian celoteh maklong pagi ni..

28 comments:

  1. tenkiu..tenkiu...ilmu baru nih...nanti nak menjala la jugak. biler dah cantek cam tu kan...rasa sayang la plak nak makan hahhaha

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum moklong...singgah sini dr blog sapa ntah td...hehe..cantik kuih jala moklong...Ummi ada 1 jek botol mayo tu, itupun pemberian org..blm sempat lgk nak cari lagi, xpun leh letak byk2 kaler tepung..kaann...hehe

    ReplyDelete
  3. As'salam maklong


    rindu sangat2..maaf ct lama xsinggah kesini. baru keluar dari gua batu caves bertapa ni maklong.. hahaha. adoiii..sabor jer kan. harap maklong sihat2 selalu ya.

    wahh...rajin sangat makolong ni lah, ada mcm2 kaler roti jala ni, ada kaler pink cun sehhh.. kalau buat banyak2 anto ler kat rumah ct sikit eh nanti.. hihihi

    ReplyDelete
  4. Amboi mak long menjala ajeeee...nmpak cantik dan menarik ni semualah ni yg buat semangat nk menjala pulak ni..:)

    ReplyDelete
  5. salam..wah cantik roti jala kak long nie..kena beli gak.. bekas muncung 3 nie..jelos tgk roti jala kak long:)

    ReplyDelete
  6. laa...hijau kuning pulak dah..hahahahahahah

    ReplyDelete
  7. limoupurut..
    jom menjala ramai2..
    suka tengok warna warninya..

    ReplyDelete
  8. w.salam ummi..
    sukanyaaaa maklong ada blogger otai sudi singah blog maklong.. terima kasih ummi..huhu

    lepas ni bolehlah beli banyak2 acuan ni.. kita pakat menjala ramai2 kan.. hehe..

    ReplyDelete
  9. lyn..
    jom join kelab menjala..
    ramai2 kita menjala.. hehehe..

    ReplyDelete
  10. CT..
    w.salam.. hamboiiii.. lamanya dia bertapa.. sampai termimpi2 maklong nak baca n3 terkini.. hehe.. demam maklong maklong pun dah baik..

    mailah sekali2 ronda2 keselayang.. bolehlah maklong menjala nanti.. kita makan sama2..

    ReplyDelete
  11. CT..
    tayang ni sebab nak bagi uols bersemangat menjala macam maklong..
    warna warni gitu.. hehe..

    ReplyDelete
  12. along..
    eh sama pulak nama kita..
    anak sulung jugak ke..
    ha.. beli jangan tak beli.. jom kita menjala..

    ReplyDelete
  13. kak pidah..
    bila dah cantik.. kenalah sedap kan..
    barulah kena.. hehe

    ReplyDelete
  14. ana..
    hahaha.. nak bagi ana terliur menjala..

    ReplyDelete
  15. Maklong,
    cantik sungguh roti jala tu...tringin lak rasa..haha

    ReplyDelete
  16. cantiknyee..ade kaler hijau lagi. tringin nak makan..hehe

    ReplyDelete
  17. owhhh....ada petua baru nampaknya...

    ReplyDelete
  18. nurul..
    mailah umah maklong..
    nanti maklong buatkan.. hehe

    ReplyDelete
  19. amel..
    mailah umah makcik..
    kita makan roti jala warna warni..

    ReplyDelete
  20. nani..
    petua apa tu nani..
    eh ada ke.. maklong tak perasan yang mana satu.. huhu..

    ReplyDelete
  21. salam kenal makLong... amboi canteknya roti jala


    berkalerful gitu, slalu kuning je

    ReplyDelete
  22. lawanya roti jala tu.. ita ada botol tu tapi tak pandai sangat pakai.. kena cuba lagi la ni

    ReplyDelete
  23. ibuintan..
    salam kenal kembali..
    cantik ke.. terima kasih..
    tiru2 je ni.. hehe

    ReplyDelete
  24. ita..
    harap lawa je.. rasa dia belum tentu.. haha..
    maklong rasa pakai botol nilah paling senang nak menjala ni.. kuali tu kena pusing2 sikit.. baru senang..

    ReplyDelete
  25. aduhai menikam kalbu betul melihat keindahan roti jala mak long..

    ReplyDelete
  26. hehe.. terim kasih reen..
    tengoklah sapa sifu nya kan..

    ReplyDelete
  27. cantiknya maklong!!ilmu baru ni.nt nk try buat..:)

    ReplyDelete