Assalamualaikum semua..
Memang maklong dah giler ni.. sampai hati cakap maklong giler ko.. takpe2 maklong tak kesah pun.. sebab maklong bukan gila meroyan kan.. cuma gila roti jala je.. sahabat maklong tulah nak tengok cara2 maklong buat roti jala ni langkah demi langkah.. so, maklong layan jelah.. tengah rajin ni.. kalau dah malas nanti.. acuan kemana.. kuali pun entah kemana..
Mula2 tu wajiblah panaskan kuali non-stick ni.. nak sapu minyak boleh.. tak nak pun tak apa.. sebab grenti tak melekat.. pastu picitkan acuan yang dah diisi dengan adunan berwarna kuning.. buatlah garisan lurus macam kat atas tu..
Kemudian ambil acuan yang yang telah diisi dengan adunan yang berwarna hijau.. picitkan secara melurus juga.. alah~~ tiru je macam yang maklong tunjuk tu..
Buat sampai habis.. laju2 sikit.. kalau lambat2 nanti.. yang kuning tu dah garing.. yang hijau belum siap diacu.. hehe.. biarkan hingga masak.. dalam 1 minit macam tu..
Bila dah masak letakkan dekat pinggan.. telentangkan.. yang masa masak tadi sebelah atas.. bila nak gulung letakkan sebelah bawah.. supaya nampak cun gitu.. lipatkan..
Barulah gulung.. gulung tu biarlah kemas sikit.. bukan apa, kalau buat kerja serba boleh.. baru boleh letak hantaran tinggi2.. ustaz cakap.. bukan maklong cakap tau.. hehe.. hantaran tinggi2 buat apa.. bila dah kawin semua2 nak guna duit kita.. yang penting hantaran tiap2 bulan tu.. bagi tinggi sikit.. harga barang semua naik kan.. eh2 melalut pulak orang tua ni..
Lepas tu susun kat pinggan.. alahai maklong ni.. ini pun nak ajar ke.. eh mana tau ada yang tak tahu.. orang ni kan macam2.. yang tahu buat2 tak tahu.. yang tak tahu buat2 tahu.. yang tak tahu dia tahu.. yang tahu dia tahu.. ishkk2.. berapa banyak punya tahu da..
Haaaa.. yang ni semua orang mesti tahu nak buat apa kan.. kalau dah hidang macam ni pun tak tahu nak buat apa.. kira tunggu hari Juamat depan jelah.. hahaha.. hamboii.. maklong kemain ceria lagi hari ni.. mana taknya.. awal2 pagi lagi paklong dok puji2 maklong.. kari udang tu sedapppp..!! habis selama ni maklong masak tak sedap ke..? sedap je.. tapi kali ni lain sikit.. lebih sedap.. jawab paklong.. adalah rahsianya.. maklong tumbukkan sedikit udang kering dan tumiskan bersama bawang merah dan bawang putih.. sebab udang tu dah lama dok peti ais.. kira dah tawarlah..
Sekian celoteh maklong pagi ni..
tenkiu..tenkiu...ilmu baru nih...nanti nak menjala la jugak. biler dah cantek cam tu kan...rasa sayang la plak nak makan hahhaha
ReplyDeleteAssalamualaikum moklong...singgah sini dr blog sapa ntah td...hehe..cantik kuih jala moklong...Ummi ada 1 jek botol mayo tu, itupun pemberian org..blm sempat lgk nak cari lagi, xpun leh letak byk2 kaler tepung..kaann...hehe
ReplyDeleteAs'salam maklong
ReplyDeleterindu sangat2..maaf ct lama xsinggah kesini. baru keluar dari gua batu caves bertapa ni maklong.. hahaha. adoiii..sabor jer kan. harap maklong sihat2 selalu ya.
wahh...rajin sangat makolong ni lah, ada mcm2 kaler roti jala ni, ada kaler pink cun sehhh.. kalau buat banyak2 anto ler kat rumah ct sikit eh nanti.. hihihi
Amboi mak long menjala ajeeee...nmpak cantik dan menarik ni semualah ni yg buat semangat nk menjala pulak ni..:)
ReplyDeletesalam..wah cantik roti jala kak long nie..kena beli gak.. bekas muncung 3 nie..jelos tgk roti jala kak long:)
ReplyDeleteCANTIK DAH TENTU SEDAP...
ReplyDeletelaa...hijau kuning pulak dah..hahahahahahah
ReplyDeletelimoupurut..
ReplyDeletejom menjala ramai2..
suka tengok warna warninya..
w.salam ummi..
ReplyDeletesukanyaaaa maklong ada blogger otai sudi singah blog maklong.. terima kasih ummi..huhu
lepas ni bolehlah beli banyak2 acuan ni.. kita pakat menjala ramai2 kan.. hehe..
lyn..
ReplyDeletejom join kelab menjala..
ramai2 kita menjala.. hehehe..
CT..
ReplyDeletew.salam.. hamboiiii.. lamanya dia bertapa.. sampai termimpi2 maklong nak baca n3 terkini.. hehe.. demam maklong maklong pun dah baik..
mailah sekali2 ronda2 keselayang.. bolehlah maklong menjala nanti.. kita makan sama2..
CT..
ReplyDeletetayang ni sebab nak bagi uols bersemangat menjala macam maklong..
warna warni gitu.. hehe..
along..
ReplyDeleteeh sama pulak nama kita..
anak sulung jugak ke..
ha.. beli jangan tak beli.. jom kita menjala..
kak pidah..
ReplyDeletebila dah cantik.. kenalah sedap kan..
barulah kena.. hehe
ana..
ReplyDeletehahaha.. nak bagi ana terliur menjala..
Maklong,
ReplyDeletecantik sungguh roti jala tu...tringin lak rasa..haha
cantiknyee..ade kaler hijau lagi. tringin nak makan..hehe
ReplyDeleteowhhh....ada petua baru nampaknya...
ReplyDeletenurul..
ReplyDeletemailah umah maklong..
nanti maklong buatkan.. hehe
amel..
ReplyDeletemailah umah makcik..
kita makan roti jala warna warni..
nani..
ReplyDeletepetua apa tu nani..
eh ada ke.. maklong tak perasan yang mana satu.. huhu..
salam kenal makLong... amboi canteknya roti jala
ReplyDeleteberkalerful gitu, slalu kuning je
lawanya roti jala tu.. ita ada botol tu tapi tak pandai sangat pakai.. kena cuba lagi la ni
ReplyDeleteibuintan..
ReplyDeletesalam kenal kembali..
cantik ke.. terima kasih..
tiru2 je ni.. hehe
ita..
ReplyDeleteharap lawa je.. rasa dia belum tentu.. haha..
maklong rasa pakai botol nilah paling senang nak menjala ni.. kuali tu kena pusing2 sikit.. baru senang..
aduhai menikam kalbu betul melihat keindahan roti jala mak long..
ReplyDeletehehe.. terim kasih reen..
ReplyDeletetengoklah sapa sifu nya kan..
cantiknya maklong!!ilmu baru ni.nt nk try buat..:)
ReplyDelete