Friday, October 14, 2011

Resepi Roti Jala Maklong..


Assalamualaikum semua..

Apa khabar semua.. maklong harap semua sehat.. maklong.. alhamdulillah sehat.. dan ceria sambil2 menyiapkan tempahan roti jala sebanyak 160+10 keping.. ini merupakan tempahan ke2 yang maklong terima selepas maklong reti menjala2 ni..

Selama ni maklong bancuh tepungnya ikut dan je.. tak sukat.. jadi atas permintaan kengkawan maklong kali ini sukat bebetul.. jom layan..



Resepi maklong ni.. anggaran untuk mendapat 100 keping roti jala.. kalau yang nak buat beberapa keping untuk makan sendiri or family kecil.. bahagilah ye..

Bahan:
1kg tepung gandum (9 cawan)
3 cawan susu cair atau susu segar
6 cawan air biasa
1 cawan minyak jagung atau butter yg dicairkan
6 biji telur
3 sudu teh garam
pewarna secukupnya

Masukkan semua bahan2 kedalam blender.. blend hingga bancuhan sebati..
oleh kerana blender maklong kecik.. maklong bahagikan kepada 3 bahagian.. kemudian tapis..




Bancuhan yang telah ditapis masukka kedalam bekas yang ada muncung.. supaya senang nak masukkan kedalam acuan roti jala muncung tiga.. tu pun kalau gunakan acuan tu.. kalau bancuhan agak pekat tambah air..



Cara seterusnya.. panaskan kuali non-stick.. dan mulakanlah menebar jala..



Bila dah masak.. angkat dan gulung



Susun dalam bekas.. ni roti yang pembaca blog maklong oder.. dia siap sediakan bekas.. senang kerja maklong.. terima kasih nana..



Senang hati maklong.. bila dapat menyiapkan tempahan mengikut masa yang dijanjikan.. harap2 mereka yang makan roti jala maklong ni berpuas hati.. kalau ada kekurangan kemaafan jua yang maklong pohon..
maklumlah.. maklong baru belajar nak berniaga roti jala ni..




41 comments:

  1. Wah!...maklong kita dah jadi tokey roti jala skrg ni....mesti busy la ni...bilala cek dapat merasa agaknya...nak mengorder jauh...kalau sebelah ghumah dah lama cek dtg menyibuk...he he he...cantik la roti jala mak long....:D

    ReplyDelete
  2. cek..
    alahai.. tokey roti jala je..
    kalau nak merasa mailah datang umah maklong..
    cantik ke.. terima kasih.. hehe..

    ReplyDelete
  3. assalamualaikum..
    mak long.. nani datang sini nak makan roti jala bleh? eheheh..
    nani nak share resepi roti jala.. nak wat nanti kalau ade free2.. ehehehe.. cantek roti jala yg mak long wat.. guna moncong 3 tu.. jual kat mana ye? nani selalu nampak yg 1.. kat umah pun ada yg 1 je..

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah..ade gak orng nk tempah..hihi..rezki2..

    ReplyDelete
  5. w.salam nani..
    boleh2.. ada yang masih belum ditebar tadi tu.. kepenatan kengkononnya.. huhu..
    sharelah.. buat sedap2 ye.. nanti boleh maklong tumpang semangkuk.. hehe.. cantik.. terima kasih.. sebab acuannya.. maklong beli dekat reen khan.. orang serawak..

    yang muncung satu pun boleh buat macam ni.. tapi lambat sikit..

    ReplyDelete
  6. adikkk..
    alhamdulillah.. tulah mak macam mimpi je rasanya bila ada orang tempah.. hahaha.. angan2 jadi kenyataan..

    ReplyDelete
  7. Mak Longggg he3.... Kami amat berpuas hati!!! :) Insyaallah ada rezeki akan nana order lagik.... Bos2 besar sumer kagum ngan roti jala ni... ada yang sebut ada acuan khas, letak atas kuali n then tuang batter roti jala tu... ada yang kata macam waffle... hahaha... pandai2 ajer diorangkan.... :)

    ReplyDelete
  8. salam,
    cantik roti jala maklong...bagussss...melalui blog maklong dah boleh meniaga roti jala...saya beri sokongan 100% kpd usaha maklong ni...lain kali kalau nak order boleh ye maklong...hehe...
    maklong nak tak saya iklankan roti jala maklong ni kat fb 1001resepi...free aje...saya nak tolong maklong dapatkan pelanggan.
    kalau nak maklong emailkan saya nombor handphone maklong...:)

    ReplyDelete
  9. salam maklong...saya pun suka buat roti jala taruk susu....dah lama jugak tak menjala nih..:)

    ReplyDelete
  10. nana..
    alhamdulillah.. kalau nana & yang lain2 tu puas hati.. maklong dengar pun senyum sampai ketelinga.. hehe..

    ReplyDelete
  11. ida..
    terima kasihlah diatas sokongan ida..
    terharu pulak maklong.. tapi utk nak iklankan tu.. maklong belum bersedia.. sebab maklong sekarang ni baby sitter sepenuh masa.. jadi takut tak terkejar nanti.. kalau maklong dah bersedia nanti maklong akan bagitahu ida ok..

    ReplyDelete
  12. iza.. jom kita menjala jom..
    seronok kan bila dapat menjala ni..

    ReplyDelete
  13. Mak long, kalau nak order botol tu lagi... mintak tolong order kan nana sekali... nak bagi kat mak he3. nanti update nana yer.. leh nana hantar kan duit. :)

    ReplyDelete
  14. nana..
    ok.. maklong tengah oder.. nanti kalau dah sampai maklong bagitahu nana..

    ReplyDelete
  15. selamat malam maklong, eh dah larut malam.. hahhahaha..

    terima kasih daun keladi, sugguh ayu betul2 suka sangat2 dengan cendermata itu..

    tertanya2 hingga mana2 kawan2 yang ada no telefon dlm hp ayu, ayu tanyakan ttg address maklong tu.. hehehhehe..

    PS: maklong, murah rezeki maklong, bila ada yang tempah itu maknanya air tangan maklong mmg sangat nyami..
    dan...
    nak bagi kredit utk mak long sebba kuah kari tu mmg sangat pekat dan menyelerakan..

    ReplyDelete
  16. ayu..
    sama2 ayu.. alah tak seberapa tuuu..

    alahai kesiannya ayu..
    maaf ye ayu.. tak niat pun nak seprais2.. hehehe.. maklong ingat ayu boleh agak..

    kuah pekat tu sebab maklong dok teringat kak jee.. unclepali buat kuah pekat supaya bila cicah lekat dekat roti jala tu..

    ReplyDelete
  17. nana..
    acuan tu dah ada..
    nak berapa..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam maklong, berepa yeh bayaran utk 100 keping roti jala sekali kuah tuh?

      Delete
  18. Wah ada step by step lagi... Suka sangat.. Tak pernah mencuba.. Tengok entri terus bersemangat nak cuba.

    ReplyDelete
  19. assalamualaikum...wahhh..cntiknye bntuk dy...mnjdi la...

    ReplyDelete
  20. nak beli la bekas buat roti jala mata tiga tu. ada lagi x? contact 0175733055

    ReplyDelete
  21. Terimakaseh maklong, resepi yang hebat lemak berkrim. baru je buat untuk open house raya. saya gi daiso dah habis dah muncung 3 tu. tapi saya pakai yang biasa lobang 5 tu, cuba buat stail tikar jadik gak, tapi x secantik maklong punya. bini saya pun kemain lagi puji. saya buat 2 kilo tepung..... selamat hari laya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun nk wat utk open haus, 2kilo banyak tu.. jemputan berapa ramai tu..
      lagi satu nk tanya, berapa jam amik ms utk 2 kilo. saya pun pertama Kali nk timingla.. hehe.

      Delete
    2. Lambat saya reply... huhu lama jugak kak nak wat 2 kilo. Almaklum amatur. Dalam 5 jam jugak. Kena amik kerusi duduk. Kari bini buat. Dapur pun kecik, berebut2 space. Saya rasa kalau ada 2 kuali lagi cepat siap. Sekarang saya dah ada 2 kuali in case nk wat lg. Dan dah ada muncung 3 ahahahahahaha..... seronoknya. Daisho dah jual banyak dah dia tau org malaysia banyak mintak.

      Delete
  22. Maklong terima kasih share recipe roti jala nie....skg nie kwn2 sy oder roti jala yg sy buat guna recipe maklong.


    Terima kasih sangat2! Murah rezeki maklong pasnie.

    ReplyDelete
  23. maaflah lambat balas..
    maklong ambik masa lebih kurang 2 jam untuk 100 keping.. lambat kan..
    maklong tak pasti untuk berapa orang sebab ni tempahan orng lain..

    ReplyDelete
  24. bestnya roti jala.. teringin nk mbuatnya

    ReplyDelete
  25. salam mk long..terima kasih atas resepi nye..nk tanya kalau nk beli muncung 3 tu kat mane?sy dari taiping..kat sini belum pernah tgk muncung 3 tu dijual..

    ReplyDelete
  26. Salam mak long.nk tnya mcm mana nk ord
    r roti jala dr mak long

    ReplyDelete
  27. Suka sgt tgk hasil roti jala tu kemas dan cantik... Tapi berapa sukatan air nak masuk dalam tu... nanti takut cair sgt...

    ReplyDelete
  28. This article is genuinely a fastidious one it helps new the web people,
    who are wishing in favor of blogging.

    Take a look at my homepage ... http://armory.theelderscrollsskyrim.com/index.php?title=User:YvetteBxd

    ReplyDelete
  29. Pretty! This was an extremely wonderful post. Thank you for providing this info.


    Here is my web blog ... http://perspektiventage.de/index.php/Benutzer:LorieMel

    ReplyDelete
  30. Thanks , I've recently been looking for info about this subject for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the supply?

    Here is my web site - consolidating private loans

    ReplyDelete
  31. What's Taking place i'm new to this, I stumbled
    upon this I have found It absolutely helpful
    and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & help other users like its helped
    me. Great job.

    my homepage; | Access New Media >Network
    my webpage :: darlehen trotz schufa

    ReplyDelete
  32. Asking questions are truly nice thing if you are
    not understanding something totally, however this article offers pleasant understanding
    yet.

    Stop by my webpage: only online shop outlet

    ReplyDelete
  33. Mak long ....roti jala tu kna tapuk minyak x???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalo yg dudk d bangi bole dptkn di yummie...rm3.90 ...sya dh try..menarikk

      Delete
  34. As salam.... mak long.... kalau buat roti jala kol 8 am...leh tahan sampai kol 2 ptg tak???

    ReplyDelete
  35. saya suka roti jala... dannn ni yang baru saya nampak..biasa guna yang dah lama... wwaaa ...lepas ni ada cara baru saya untuk anak dan suami... tq for sharing resepi ni... sangat cantik..mesti lagi sangattt sedap ni....

    ReplyDelete