Monday, March 7, 2011

Masak Tempoyak Ikan Patin


Ikan patin ni anak maklong beli dah dua hari lepas.. simpan je kat peti ais.. Dia suruh maklong masak tempoyak.. tp, tempoyaknya dia tak beli..

Maklong dah siap goreng pisang terus makan rasa kenyang.. malas pulak nak masak.. jadi menantu maklong yang tercari2 resepi untuk masak tempoyak patin ni.. tempoyak dah ada.. daun kesum or daun kunyit plk tak ada.. teruskan jugaklah..
hasilnya org putih kata not bad..

bahan:
1 ekor ikan patin
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 inci kunyit hidup*
1 inci lengkuas*
3 batang serai diketuk
5 sudu besar tempoyak
sedikit daun kesum (xde)
garam
aji
gula

cara:
ikan patin disiang dan dipotong kecil.. basuh dengan air limau nipis untuk hilangkan bau hanyir..
tumbuk bahan2 bertanda *..
masukkkan semuanya kedalam satu periuk..
rasa garam, aji dan gula secukup rasa.. maklong punya tempoyak dah cukup masam so, tak perlu letak asam keping..
bila ikan dah masak.. hidangkan

2 comments:

  1. oh my god..feberet fish
    beli online keras kejung..rasa pon x sodap..

    ReplyDelete
  2. tak lama lagi balik m`sia kan..
    so, bolehlah ternak patin..
    hmm.. bestnya dpt makan patin segar dari ladang.. hehehe..

    ReplyDelete