Thursday, March 10, 2011

Ikan Tongkol Masak Kari



Nenek sapalah yg rajin sgt ni.. awal pagi dah siap masak lauk untuk makan tengahari..? nenek sapa lagi, kalau bukan nenek syafiqa yg sedang nyenyak tidur.. dan ketiga2 kanak2 yg usianya hampir sebaya sedang tidur..

Sebab tulah maklong awal2 lagi dah masak untuk makan tengahari.. bila cucu2 dah bangun satu kerja pun maklong tak boleh buat.. hari ni punya resepi nmpak mudah tp bnyak krja sikit..

bahan:
2 ekor ikan tongkol, potong dan cuci bersih
2 keping asam gelugur
sedikit garam dan kunyit
(rebuskan)

bahan kisar:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
1 inci halia

bahan lain:
rempah tumis
serbuk kari
halba
cili kisar

*santan.. asam jawa.. garam.. aji.. gula
10 biji bendi
3 biji cili hijau
1 labu bawang besar
2 biji tomato

cara:
panaskan minyak.. tumiskan bahan kisar dan bahan lain hingga pecah minyak..
masukkan pula santan, air asam jawa, garam aji dan gula secukup rasa..
kemudian masukkan bendi dan cili hijau..
masukkan ikan.. dan akhir sekali masukkan bawang besar dan tomato..
bila kuah agk pekat.. tutup api..
sedia untuk dihidang..

2 comments:

  1. bendi again..
    dalam peti ais makcik memang sentiasa ada bendi..
    kalau nak masak tinggal campak2 je..

    ReplyDelete