Saturday, February 19, 2011

Udang Masak Taucu


Bahan2:
1kg udang besar
15 biji cili api
1 inci halia
3 batang serai
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 biji tomato
3 biji cili hijau
5 sudu besar taucu
1 cawan minyak masak
sedikit belacan
sedikit garam
sedikit gula
sedikit serbuk perasa
sedikit air asam jawa

cara:
buang kulit udang, tinggalkan bahagian ekornya.
tumbuk cili api, bawang merah, bawang putih dan sedikit belacan
ketuk serai dan halia
potong tomato, bawang besar dan cili hijau ikut suka
panaskan minyak.
mula2 masukkan udang.. goreng shingga sparuh masak..
masukkan pula bahan2 yg telah ditumbuk.. tumiskan shingga kkuningan..
masukkan pula taucu..
air asam jawa.. garam.. serbuk perasa dan sedikit gula..
akhir sekali masukkan cili hijau, bawang besar dan tomato..
sedia untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment