bahan2:
1/2 kg udang
3 sudu cili yg tlh dikisar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
air asam jawa
sedit gula, garam dan serbuk perasa..
cara menyediakan:
bersihka udang.. gaul dgn garam dan serbuk kunyit..
goreng separuh masak.. jangan garing sgt.. angkat dn toskan
tumbuk bawang merah.. bawang putih dan belacan
tumiskan mnggunakan minyak yg sedikit
masukkan cili kisar.. tumiskan diatas api perlahan hingga garing
kemudian msukkan air asam jawa.. garam.. gula dan sebuk perasa
masukkan pula udang..
dah siap pun.. simple kan..
wow!nampak mengancam..hehe..
ReplyDeletetapi yg warna hijau pekat tu ape?
nampak mcm daun kari je..
simpel pun mengancam ke..?
ReplyDeletehehe.. yg wrna hijau tu bukan daun kari..
tp.. mak nk nyebut pun takut salah..
spesis daun bawang juga.. tp besar sikit..
oo..ingtkn daun kari..haha
ReplyDelete