Tuesday, February 22, 2011

Masak Asam Rebus Ikan Cencaru


bahan2
1 kg ikan cencaru (buang jeket)
1 ikat daun kesum
2 sudu besar cili kering yg telah diblend
1 inci halia diketuk
3 batang serai diketuk
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit belacan
10 biji kacang bendi
1 biji tomato
2 keping asam keping
garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

cara memasak:
tumbuk bawang putih, bawang merah dan belacan
didihkan air didalam periuk.. masukkan bahan yg telah ditumbuk dan diketuk..
masukkan juga cili kering yg telah diblend..
bila air telah mendidih masukkan asam keping dan ikan
masukkan pula gula.. garam dan serbuk perasa.. juga daun kesum..
bila ikan agak2 separuh masak masukkan kacang bendi..
dan akhir sekali masukkan tomato yg telah dibelah empat..
sedia untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment