Buah tangan dan air tangan Maklong.. Tak kira dari pasar raya atau pasar borong.. Segalanya disini..
Wednesday, February 23, 2011
Sambal Tahun
Resepi ni maklong bukan masak hari ni.. gambarnya maklong ambil dari album lama.. sambal tahun ni adalah resepi turun temurun dari nenek moyang maklong..
Resepi tradisional jawa yg jarang dimasak oleh anak cucu sebab agak rumit.. yalah nak cari lengkuas yang muda bukan senang.. lagi pun mengopek kerang pun perlu kerajinan juga.. kalau maklong yang buat sambal ni kena guna 6 kg kerang.. berjanggut nak siap kan..
bahan:
2 mangkuk lengkuas yg telah potong nipis
1 mangkuk cili api
3 kg kerang
500 gm udang hidup
250 gm udang kering
200 gm ikan bilis
5 sudu taucu cuci bersih2
7 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci belacan
1 kg santan
air asam jawa
garam, serbuk perasa dan gula secukup rasa
cara menyediakan
rebus lengkuas da cili api.. bila telah agak layu angkat.. toskan
rebus kerang.. buang kulit..
goreng udang hidup.. udang kering dan ikan bilis..
tumbuk bawang putih.. bawang merah dan belacan..
panaskan sedikit minyak.. tumiskan bahan2 yg telah ditumbuk sehingga kekuningan..
masukkan santan dan semua bahan2 diatas.. masak diatas api perlahan.. sehingga kuah menjadi agak pekat..
*sambal tahun akan rasa lebih sedap setelah setelah 2 hari.. panaskan setiap hari..
tambah apa yang kurang ikut selera masing2.. daging.. atau perut lembu..
*sesuai juga dijadikan cicah untuk pisang goreng.. jemput2.. atau pun lempeng
maklong...
ReplyDeletesye ni dok google resepi sambal tahun sbb teringin bnr nk mkn... pernah buat tapi nk cari yg lain sikit.. sye beruntung sbb kawin dgn org jawa... dpt lerr blajar dgn mak mertua sambal tahun ni... mmang faveret sye sjk ptama kali rasa.... mcm mak mertua sye die rebus je semua tp x letak tauchu.... hari ni sye nk try laa resepi mak long ni.... cuma sye nk gantikan dgn perut lembu.. hehehe... nk ajk en.suami g bli brg2 balik keje ni.... thanks maklong share resepi!! muahh!
Tenkiu maklong share resepi ni. Dah jatuh cinta nak makan kerang masak tahun bila pekena masa raya tadi kat rumah member.
ReplyDeleteTerima kasih atas resepi Sambal Taun ni... tak sempat tanya arwah Embah dulu. Rupa-rupanya ada belacan! Tu yg sedaaaaapppp!
ReplyDeleteSy nak tanya..santan tu beberapa hari tak basi ke? Masak lama2 tak pecah minyak ke?
ReplyDeleteSy nak tanya..santan tu beberapa hari tak basi ke? Masak lama2 tak pecah minyak ke?
ReplyDeleteAku tiap kali raya buat sambal tahun..
ReplyDeleteTp maklong nye pelik sikit ad letak taucu...
Nak terai letak la nanti..