Sunday, February 20, 2011

Jenahak Merah Masak Sup


bahan:
1 ekor ikan jenahak merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
sedikit garam
sedikit serbuk perasa
daun sup bawang
bawang goreng

cara memasak:
ikan jenahak dibersihkan.. gunakan perahan limau nipis supaya ikan tidak berbau hanyir..
tumbuk bawang putih.. bawang merah.. dan halia
panaskan minyak. masukkan bahan2 yg telah ditumbuk.. kulit kayu manis dan bunga lawang.. tumiskan sehingga kkuningan..
masukkan air secukupnya.. biarkan menggelegak.. masukkan pula ikan..
jangan lupa garam dan serbuk perasa kalau suka..
bila ikan telah masak.. tutup api.. masukkan daun sup bawang dan bawang goreng.. sedia untuk dihidang..
sedap dimakan dengan sambal kicap..

No comments:

Post a Comment