Assalamualaikum semua..
Bila maklong klik2 blog maklong ni.. kisahnya ada yang dah uplod gambar tapi tertangguh.. pelupa sungguhlah maklong ni kan.. nilah gambarnya.. ikan keli masak sambal yamg saaangat sedap.. bagi tekak maklonglah.. yang memang suka yang pedas2.. tahap kepedasan masakkan maklong orang lain tak boleh tahan.. kecuali oarang tu memang hantu cili macam maklong.. maklong kalau masak maklong tak peduli selera anak2.. maklong kira tekak maklong dulu.. so far.. anak maklong jarang komplen.. sebab dorang pun tahan pedas.. dari kecik maklong ajar.. kalau pedas sambalnya, makan ikannya je..
resepi untuk sambal ikan maklong kali ni..
bahan2:
2kg ikan keli yang telah digoreng garing
bahan2 untuk sambal:
3 biji cili merah
2 genggam cili api merah
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato
sedikit belacan
tumbuk semua bahan..
tumiskan hingga kekuningan.. masukkan air asam jawa.. garam.. aji dan gula.. secukup rasa..
masukkan ikan.. gaulkan dengan sambal.. angkat..
sedia untuk dihidang..
salam mak long...bestnya ikan keli ni...peberet family Liza ni....
ReplyDeleteMaklonggggg...maklong ni mcm tetau je cek nak makan ikan keli sambal ni...cek dah besila ni...nak makan sesama maklong...he he...org tak pelawa ...selamba je cek dah siap besila nak makan...aduh! kechur dah tgk lauk ni...:)
ReplyDeletesama la kita..... sy buat cucuq udang pun potong cabai melaka masukkan lam tepungnya... bila sy tanya anak yg laki tu, dia tetap duk kata tak pedaih pun....
ReplyDeleteliza..
ReplyDeletesambal ni memang best.. teringat2 sampai hari ni.. hehe.. feberet jugak..
cek..
ReplyDeletebuatlah macam rumah sendiri.. jangan malu2.. maklong suka kalau ada tamu macam cek ni.. maklong pun kalau bab makan2 ni selalunya tak malu.. kalau kepedasan ambiklah air sendiri ye.. hahaha..
timah..
ReplyDeleteawak sebut cucur udang terliur pulak aku.. lama dah tak buat.. satgi kena p pasar borong pulaklah.. beli udang.. nak boh cabai melaka jugaklah.. tak pernah cuba..
mak long..ana pun hantu cabai gak..kdg2 cili padi tu ana buat ulam je.
ReplyDeletewahhh.. lagi hantu ni.. maklong tak suka buat ulam.. pedasnya menyengat sangat..
ReplyDelete