Assalamualaikum semua..
Masa maklong kerja sayur kat pasar borong dulu.. bos maklong ada ajar pasal terung panjang ni.. ada banyak jenis.. ada yang lembut dan ada yang liat sikit.. ada yang sedap ada yang tak sedap..
Bila maklong dah lama tak beli terung panjang ni.. maklong jadi lupa mana yang ok mana yang tak ok.. hari tu masa maklong masak pajeri tu maklong terbeli yang agak liat sikit.. lambat lembut dan warnanya lebam.. minggu lepas maklong beli lagi terung panjang.. tapi beli bentuk yang lain.. kali ni maklong terbeli yang sedap.. walaupun cuma dimasak goreng tapi rasanya sedap dan lembut..
Sebenarnya maklong masak terung ni semalam.. tapi terlupa nak tepek kat sini..
resepinya pun macam biasa2 je..
Bahan:
5 biji terung panjang dibelah dua dan dipotong serong
5 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
cili api merah*
segenggam ikan bilis*
sedikit belacan*
garam & aji
Cara:
tumbuk bahan2 bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan terung dan sedikit air.. kacau hingga terung lembut..
masukkan garam dan aji secukup rasa.. gula kalau suka..
tutup api dan sedia untuk dihidang..
amboiiiii sedap tu
ReplyDeletesalam. Apa khabar maklong? Lynn memang suka sangat sayur terung. Lebih2 lagi kalau masak guna lada kering dan tumis kering lawan dengan ikan kering. Terliurlah, nak kena beli sayur terung ni. Nak cuba juga resepi maklong. Tentu sedapkan. Lynn... Masai,Johor.
ReplyDeleteIxora..
ReplyDeletemmmm... memang sedap..!!
lembut je terungnya.. hehehe..
Lynn..
ReplyDeletesamalah kita..
resepi sebelium ni maklong ada masak guna cili kering dan juga pajeri.. cubalah yang ni pun sodap.. hehehe..
Lynn dah pernah cuba resepi pajeri terung panjang maklong. Memang sedap. Terima kasih maklong. Lynn...Masai,Johor.
ReplyDeleteAs'salam maklong
ReplyDeleteselamat pagi maklonggg. ct tak suka makan terung, tapi Hb suka lagi2 kalau masak kari ayam kampung letak terung laju betul bila makan... hehehe. entah kenapa ct ni macam jakun lah nak makan, agaknya sebab rasa dia kot..
W.salam CT..
ReplyDeleteCT ni macam maklong zaman muda2 dulu.. banyak sayur yang maklong tak makan.. sebab mak tak pernah cuba.. tapi bila dah tua2 ni maklong suka mencuba.. tu yang maklong boleh makan semua sayur.. lebih2 lagi yang dikatakan ada khasiat..
assalamualaikum maklong,
ReplyDeletedulu amie tak brp suka terung tp rupanya ada jenis terung panjang yg manis, lembut dan mmg sedap... terung taiwan namanya, skrg hantu terung tu... mesti beli terung jenis tu kalau nak masak, maklong... amie nak copi resepi sambal belimbing buluh maklong yea.. nak cuba masak hari ni,mintak halal, nanti bagi kat maklong semangkuk utk rasa.. he he he
w.salam amie..
ReplyDeletelama tak dengar cerita..
ooo.. namanya terung taiwan ke.. nanti maklong pasti beli yang terung yang tu.. thanks bagi info..
resepi belimbing buluh tu.. ambiklah dan cubalah.. maklong suuuuka sangat tu.. kalau dapat semangkuk dari emi lagi suka.. hehehe..