Assalamualaikun semua..
Hari ini merupakan hari ke4.. maklong menjaga baby baru berumur 7 bulan.. namanya Nina.. alhamdulillah nina dah mula dapat menyesuaikan diri.. buktinya.. maklong boleh masuk dapur macam biasa.. sebab dia dah tak merengek sangat.. tidornya agak lena dan lama macam cucu2 maklong yang lain..
Maklong hari ni menjenguk ke dapur hasue yang masak udang juga.. kebetulan dalam peti ais maklong pun ada udang.. tapi udang yang besar sikit dari udang kertas.. udang laut yang kecik.. so, maklong pun keluarkan dan masak separuh dari yang ada.. Semenjak dua menjak ni paklong bagitahu maklong tak berapa berani makan udang.. maklong pun akur jelah.. jadi maklong masak untuk anak2 yang lain..
Resepinya maklong ikut apa yang ada kat dalam peti ais maklong.. ada cili epal tiga warna.. lebihan dari buat pizza hari tu.. maklong campak je dalam sambal tu..
Bahan:
600gm udang
segenggam cili api hijau
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
air asam jawa
garam & aji
sedikit gula
1/2 biji cili epal merah dipotong kecil
1/2 biji cili epal hijau dipotong kecil
1/2 biji cili apal kuning dipotong kecil
1/2 labu bawang holland dipotong melintang
Cara:
tumbuk bahan2 bertanda (*)..
panaskan minyak.. masukkan udang.. gorengkan hingga agak garing..
masukkan bahan2 tumbuk.. tumiskan lagi hingga naik bau..
masukkan air asam jawa.. garam.. aji dan gula secukup rasa..
akhir sekali masukkan cili epal dan bawang besar..
bila dah agak layu tutup api..
dan sedia untuk dihidang..
mangkuk2 Maklong tu lawo.bestnya lauk singgang
ReplyDeleteterima kasih.. hihi..
ReplyDeletesinggang memang feberet maklong.. kena pulak ada sambal belacan..
fuyyo~pinggan baru maklong cntik la..
ReplyDeletemak pun dapat harga murah lah..
ReplyDelete1 biji 200yen gurai..hehehe..
nak cari yang warna merah.. tapi tak jumpa2..
As'salam maklong
ReplyDeleteMasak apa pulak hari ni maklong...tersusun indah lauk2 yang sedap dalam pinggan yang comel2 tu.
Harap maklong sihat2 selalu :D