Assalamualaikum..
Kawan2 dan anak2 maklong dah makan tengahari ke belum.. mesti dah kann.. dah petang pun.. maklong baru lepas.. tengahari ni maklong tak ada menu istimewa.. anak maklong miza.. belajar masak sup ayam.. menjadi nampak gayanya.. cuma dia lupa nak bubuh kentang.. hmmm.. muda2 dah lupa..
Maklong hari ni masak taufu lagi tapi kali ni maklong masak sup pulak.. untuk diri sendiri.. sebab orang lain tak suka.. maklong masak boh cili api bagi pedas sikit.. barulah menyelerakan.. dah habis pun sebab paklong pun dah pandai makan taufu ni sikit2..
sup ni simpel je..
hati2 masa keluarkan tahu dari peket dia.. kalau tak, boleh pecah.. sebab lembut sangat.. yelah.. namanya pun taufu lembut kannn..
tapi.. mampu menarik selera orang2 dalam rumah maklong ni..
Maklong bagi resepi jugaklah.. mana tahu ada yang nak cuba buat kan..
Bahan:
1 peket taufu keluarkan perlahan2 letak dalam periuk
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
10 ekor udang hidup buang kulit
5 biji cili api diketuk
sedikt daun sup bawang
garam & aji
Cara:
tumbuk bahan bertanda (*).. didalam kuali.. tumiskan dengan sedikit minyak..
masukkan cili api.. udang dan tumis lagi.. masukkan air
rasa garam dan aji secukup rasa..
tuangkan semua bahan kedalam periuk yang ada taufu tadi..
renehkan dengan api perlahan hingga taufu masak..
dah siappp..
No comments:
Post a Comment