Buah tangan dan air tangan Maklong.. Tak kira dari pasar raya atau pasar borong.. Segalanya disini..
Saturday, April 9, 2011
Ikan Talapia Masak Sambal Berapi
Sapa pernah makan makanan ni.. pucuk ubi rebus dengan sambal sardin.. nilah antara lauk maklong dan anak2 masa maklong susah dulu.. maklong dengan pucuk ubi memang tak boleh dipisahkan.. anak2 maklong suka sangat kalau maklong masak lauk macam ni.. licinnn..!! pucuk ubi ni jiran depan rumah maklong yang bagi.. dia balik kampung haritu..
Malam ni mata maklong tak rasa mengantuk langsung.. tu yang turun semula dan mengadap blog ni.. lauk tak best pun nak bagi korang tengok.. tak pe kan..
Ikan masak sambal ni menu maklong tengahari tadi.. tu pun bukan maklong yang masak.. anak maklong diana yang sememangnya rajin juga mencuba, yang masak ni.. tu yang cili api pun dia blend semacam je.. kalau maklong masak suka tumbuk.. lebih ummmph..!!
Jom kita layan resepi ni..
Bahan:
3 ekor ikan talapia merah digoreng
segenggam cili api merah*
2 biji cili besar merah*
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
sedikit belacan*
air asam jawa
sedikit gula
garam & aji
1 labu bawang besar dipotong bulat
Cara:
tumbuk atau kisar bahan2 bertanda (*)..
tumiskan hingga naik bau.. masukkan air asam.. garam.. aji dan gula secukup rasa..
masukkan pula bawang besar..
bila rasa dah ok.. tutup api.. golekkan ikan dalam sambal..
kemudian hidangkan..
No comments:
Post a Comment