Wednesday, April 13, 2011

Ayam masak Merah

Assalamualaikum kepada yang sudi singgah blog maklong ni.. Bukan blog pakar masak yang nak tunjuk skill memasak.. tetapi blog berkongsi resepi masakkan yang dimasak atau resepi yang baru dicuba..

Lauk untuk makan tengahari yang masih berasap ni.. ayam masak merah.. hari ni maklong masak lambat sikit.. sebab maklong guna ayam dalam peti ais.. sambil maklong tunggu ayam maklong lembut sambil maklong menyembang dengan sahabat maklong Huda yang tinggal kat Selayang Jaya ni je.. terima kasih Huda sebab datang rumah maklong.. walau pun dekat kami jarang dapat berjumpa.. so, banyaklah yang kami bualkan.. banyak ilmu yang maklong dapat hari ni.. dari cara guna periuk hingga ke rempah ratus dan resepi2.. best..!!


Wah.. siap ada salad Cameron lagi.. hidangan maklong hari ni.. nak bagi paklong makan ni.. sebab paklong suka ulam ni.. maklong tak suka..


Ayam masak merah ni.. resepinya maklong belajar dari jiran2 maklong.. masa maklong muda2 dulu tinggal kat felda.. dan menu ni adalah kegemaran anak2 maklong terutamanya bila tiba hari raya.. cicah dengan nasi himpit..

Bahan:
1 ekor ayam dipotong 16..
7 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 batang serai dititik
1 mangkuk cili kisar
5 biji cili merah dikisar
2 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
1 sudu sos tiram
2 sudu gula
garam & aji
4 biji cili merah belah 2
1 biji bawang besar potong bulat
1 biji tomato belah 4

Cara:
ayam dibersihkan dan ditoskan.. goreng jangan terlalu garing..
tumbuk bahan bertanda (*).. tumiskan hingga kekuningan..
masukkan kulit kayu manis.. bunga lawang.. buah pelaga.. serai.. cili kisar.. tumiskan hingga pecah minyak..
masukkan pula sos cili.. sos tomato.. dan sos tiram.. gula garam dan aji secukup rasa..
masukkan sedikit air.. masukkan cili besar.. bawang besar.. tomato..
akhir sekali masukkan ayam.. gaul hingga rata..
sedia untuk dihidang..

No comments:

Post a Comment